Οι παγκόσμιοι οικονομικοί δείκτες και οι προειδοποιήσεις της Fed και της Κριστίν Λαγκάρντ για τον ορατό κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης αναγκάζουν τους μεγάλους παίκτες του πλανήτη να αφήσουν κατά μέρος τις θεωρίες και να ασχοληθούν με τις επιταγές της realpolitik.

Ο Εμανουέλ Μακρόν -από τη Ρουμανία- αλλά και το Πεκίνο εξηγούν σε όλους τους τόνους πως πρέπει να αρχίσει σύντομα, αλλά με όρους αποτελεσματικότητας, ο διάλογος μεταξύ Κιέβου και Μόσχας έτσι ώστε να βρεθεί ένα βιώσιμο μοντέλο ειρήνευσης στην Ουκρανία. Ύστερα από περισσότερους από τρεις μήνες μαχών στην Ουκρανία, η αίσθηση του επείγοντος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με δεδομένα τα μαύρα σύννεφα που συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε την Τετάρτη πως η Ουκρανία θα πρέπει κάποια στιγμή να προσέλθει σε συνομιλίες με τη Ρωσία ώστε να γίνει η αρχή για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο Ουκρανός Πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του θα πρέπει να διαπραγματευθούν με τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν και συμπλήρωσε: «Στην πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται μια γεωπολιτική κατάσταση χωρίς προηγούμενο, άρα ναι, για όλους αυτούς τους λόγους το πολιτικό πλαίσιο και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες δικαιολογούν νέες εις βάθος συζητήσεις και νέες προόδους. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου πρέπει να στείλουμε σαφή πολιτικά σήματα -εμείς η Ευρωπαϊκή Ένωση- προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, που αντιστέκεται ηρωικά εδώ και πολλούς μήνες».

Είναι σαφές ότι οι δηλώσεις του κ. Μακρόν προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, ωθούνται σίγουρα και από την εκτόξευση του κόστους δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών και του πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση των επενδύσεων που παρατηρείται εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόμοιες είναι και οι ανησυχίες της Κίνας, η οποία βασίζει την προσπάθεια της για παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και, παρά τη στήριξη που έχει παράσχει στη Ρωσία όσον αφορά το Ουκρανικό, το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί είναι η επ’ αόριστον συνέχιση ενός πολέμου που ίσως βλάψει τα οικονομικά συμφέροντά της.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τετάρτη, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν προς την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία «με υπεύθυνο τρόπο», όπως μετέδωσε το κρατικό κινεζικό δίκτυο CCTV. Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Σι επανέλαβε την προθυμία της Κίνας να βοηθήσει ώστε να εξευρεθεί λύση.

Η Κίνα και η Ρωσία αποκτούν όλο και πιο στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, και τον Φεβρουάριο ο Πούτιν και ο Σι υπέγραψαν ευρεία στρατηγική σύμπραξη με στόχο να αντιμετωπιστεί η αμερικανική επιρροή και δήλωσαν ότι η συνεργασία τους «δεν θα έχει όρια». Η Κίνα έχει, επίσης, αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει «εισβολή» και ζητάει να υπάρξει μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης.

Την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία και η Κίνα άνοιξαν μια νέα διασυνοριακή γέφυρα στην Άπω Ανατολή, με την οποία ελπίζουν να ενισχύσουν περαιτέρω το εμπόριο, καθώς η Μόσχα πλήττεται από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.

Τι απαντά ο Ζελένσκι

Το τι απάντησε ο Πούτιν στον Σι Τζινπίνγκ δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φαίνεται ότι επιμένει να ζητάει όλο και πιο σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας. Λίγες μέρες αφότου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Μακρόν, όταν ο τελευταίος ζήτησε «να μην ταπεινωθεί η Μόσχα», ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιτεθούν κατά άλλων χωρών μετά την εισβολή στη χώρα του. 

Σε ομιλία του στο τσεχικό Κοινοβούλιο μέσω video link, ο Ουκρανός Πρόεδρος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να ξεκινήσει τη διαδρομή προς την ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ προσφέροντάς της το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. «Όπως και κατά το παρελθόν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται η ρωσική ηγεσία για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες χώρες, για την κατάκτηση άλλων λαών», προειδοποίησε ο Ζελένσκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης