Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Όαση ελπίδας, για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών, που βλέπουν ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα να δέχονται απανωτά πλήγματα, αποτελεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης «ζει», είναι καλά και στις 3 Σεπτέμβρη συμπληρώνει τα 65 χρόνια της λειτουργίας της.
Η Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, γνωστή ως Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τέθηκε σε ισχύ στις 3 Σεπτεμβρίου 1953 και έκτοτε αποτελεί «ένα δίχτυ ασφαλείας για τους λαούς της Ευρώπης», με την έννοια ότι, η υποχρεωτική εφαρμογή της, αποκαθιστά το άδικο, σε περιπτώσεις όπου παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως δήλωσε σήμερα από το Στρασβούργο και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland: «Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι το μοναδικό δίχτυ ασφαλείας που προστατεύει περισσότερους από 830 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Όπως δε διευκρίνισε, «σε μια εποχή που η ήπειρος αντιμετωπίζει πολλές σοβαρές προκλήσεις, οι διασφαλίσεις της Σύμβασης παραμένουν τόσο κρίσιμες όσο ποτέ»!
Η Σύμβαση είναι μια νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη που έχει υπογραφεί και επικυρωθεί από όλα τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που, με την ένταξη τους σ’ αυτήν, ανέλαβαν οικειοθελώς τη δέσμευση να υποστηρίξουν τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου.
Όπλο των αδικημένων που αναζητούν δικαίωση, η υποβολή αναφορών εναντίον των κυβερνήσεων τους, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργο, το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο για την ερμηνεία της Σύμβασης και την εφαρμογή της νομολογίας της, από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να εκτελούν αποφάσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου!
Με αφορμή την επικείμενη 65η επέτειο, υπενθυμίζεται ότι:

– Η Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών εγκαινιάστηκε για υπογραφή στη Ρώμη στις 4 Νοεμβρίου 1950, τέθηκε σε ισχύ στις 3 Σεπτεμβρίου 1953 αφού επικυρώθηκε από δέκα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης

– Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, συγκροτήθηκε το 1959 για να επιβλέπει την εφαρμογή της Σύμβασης και μεταξύ του 1959 και του 2017, εξέδωσε περισσότερες από 20.000 αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
– Περίπου 18.000 περιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένων των φιλικών διακανονισμών που δεν απαιτούν πλήρη δικαστική απόφαση , έχουν εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη από τότε και αυτό οδήγησε σε πολυάριθμες αλλαγές στην πολιτική και την πρακτική, καθώς και στις πληρωμές της “δίκαιης ικανοποίησης” των αδικηθέντων.
– Από την έναρξή της, η σύμβαση συμπληρώθηκε με 16 διαφορετικά πρωτόκολλα, το πιο πρόσφατο από τα οποία, που επέτρεψε στα εθνικά δικαστήρια να ζητούν συμβουλές από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2018.

– Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η διαδικασία εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, που ξεκίνησαν από το 2010, προβλέπεται να ολοκληρωθούν το επόμενο έτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης