Ένα ακόμη αμφιλεγόμενο προεδρικό διάταγμα σε σχέση με τις προσφυγικές ροές υπέγραψε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μόλις ώρες μετά την εντολή για κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό.

Το νέο διάταγμα ορίζει τη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, σε μια προσπαθεια να «προληφθεί η είσοδος ξένων ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο απαγορεύεται για τρεις μήνες η είσοδος προσφύγων στις ΗΠΑ καθώς και η είσοδος ταξιδιωτών από τη Συρία και άλλες έξι μουσουλμανικές χώρες, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά συμβάλλουν στην προστασία των Αμερικανών από τρομοκρατικές επιθέσεις«Θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ» δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στο Πεντάγωνο για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

«Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας» πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε ένα διάταγμα, με το οποίο διακήρυξε πως θα αρχίσει η «ανασυγκρότηση» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με την «κατάρτιση ενός σχεδίου για (να αποκτήσουν) νέα αεροσκάφη, νέα πλοία, νέους πόρους και νέα εργαλεία οι άνδρες και οι γυναίκες μας στο στράτευμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κογκρέσο είχε εγκρίνει ένα πρόγραμμα το 1980 κι επέτρεψε σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταβούν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Pew.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ, «για την προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ» προβλέπει την πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες του προγράμματος, καθώς και το πάγωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες της εισδοχής στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: Tου Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.

Σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες από τη Συρία, απαγορεύεται οριστικά η είσοδός τους στις ΗΠΑ, με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς.



Στόχος οι ΗΠΑ να υποδεχτούν το 2017 τους μισούς πρόσφυγες σε σχέση με πέρυσι

Για το οικονομικό έτος 2017 (1η Οκτωβρίου 2016-30ή Σεπτεμβρίου 2017) ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος εξελέγη με εθνικιστικά και απομονωτικά συνθήματα, καθώς και με τη δέσμευση να κλιμακώσει τον αγώνα εναντίον της «ισλαμικής ριζοσπαστικής τρομοκρατίας», επιδιώκει η χώρα του να υποδεχθεί λιγότερους από τους μισούς σε σύγκριση με τον στόχο, ο οποίος είχε τεθεί το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, που είχε αναγνωρίσει τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι οι ΗΠΑ μπορούσαν να κάνουν περισσότερα, είχε θέσει στόχο την υποδοχή 110.000 προσφύγων το 2017. Η κυβέρνηση του Τραμπ επιδιώκει όμως να μην υποδεχθεί «πάνω από 50.000» πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων.

Οι ΗΠΑ, μια χώρα την οποία έχτισαν μετανάστες, συνέχισαν να υποδέχονται πρόσφυγες μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ: 2.089 μετεγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Λευκός Οίκος προετοίμαζε το διάταγμα που υπογράφτηκε χθες.

Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπερηφανευόταν πως διέθετε ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα διαλογής και υποδοχής προσφύγων στον πλανήτη, για να εξασφαλίζεται πως κανένας «τρομοκράτης» δεν θα κατάφερνε να μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, πράκτορες του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας πήγαιναν τακτικά στη Μέση Ανατολή κι έπαιρναν συνεντεύξεις από τους υποψήφιους προς μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε εξάλλου εξονυχιστικούς ελέγχους.

Η διαδικασία υποδοχής ενός πρόσφυγα μπορούσε να διαρκέσει 18 ως 24 μήνες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατέκριναν τη βραδύτητα της.

Το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων είχε «παγώσει» και στο παρελθόν για τρεις μήνες, αλλά λόγω μιας δραματικής συγκυρίας: Τιις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως υπενθυμίζει το κέντρο Pew.

ΟΗΕ: Έκκληση να συνεχιστεί η υποδοχή προσφύγων

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάλεσαν την κυβέρνηση Τραμπ να συνεχίσει την παράδοση των ΗΠΑ στην υποδοχή προσφύγων και να προσφέρει άσυλο στους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, τονίζοντας ότι το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

«Οι ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών παγκοσμίως ουδέποτε ήταν τόσο μεγάλες και το αμερικανικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο» τονίζουν οι δύο διεθνείς υπηρεσίες σε κοινή ανακοίνωσή τους από την έδρα τους στη Γενεύη.

Η UNHCR και ο ΔΟΜ υπογραμμίζουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση με στόχο τα «προγράμματα ασφαλούς επανεγκατάστασης και μετανάστευσης».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση για προστασία και παροχή βοήθειας, καθώς και ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τη φυλή τους» τονίζουν.



Μαλάλα Γιουσαφζάι: Το διάταγμα Τραμπ για τους πρόσφυγες μου ραγίζει την καρδιά

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι δήλωσε χθες ότι «ράγισε η καρδιά της» με την υπογραφή του διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ραγίζει η καρδιά μου όταν βλέπω τον πρόεδρο Τραμπ να κλείνει την πόρτα στα παιδιά, στις μητέρες και στους πατέρες που φεύγουν για να σωθούν από τη βία και τον πόλεμο (…) Ραγίζει η καρδιά μου βλέποντας την Αμερική να γυρίζει την πλάτη στο υπερήφανο παρελθόν της, (αυτό) της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών» ήταν η αντίδραση της νεαρής Πακιστανής, που έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2014.

«Ραγίζει η καρδιά μου όταν βλέπω προσφυγόπουλα από τη Συρία, που υποφέρουν εδώ κι έξι χρόνια εξαιτίας ενός πολέμου, για τον οποίο δεν ευθύνονται εκείνα, να γίνονται στόχος διακρίσεων. Σε αυτούς τους καιρούς αβεβαιότητας και προβλημάτων στον κόσμο, ζητώ από τον πρόεδρο Τραμπ να μη γυρίσει την πλάτη του στα πιο ανυπεράσπιστα παιδιά, στις πιο ανυπεράσπιστες οικογένειες του κόσμου» πρόσθεσε.

Η Μαλάλα σώθηκε το 2012 από μια απόπειρα δολοφονίας των Πακιστανών Ταλιμπάν καθώς επέστρεφε από το σχολείο. Αφού ανάρρωσε στην Αγγλία, όπου ζει έκτοτε, έγινε υπερασπίστρια του δικαιώματος των κοριτσιών και των γυναικών στη μόρφωση.

Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης