Ένα από τα πιο διάσημα νυχτερινά κλαμπ της Ευρώπης, το «Akademija» στο Βελιγράδι, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της σερβικής πρωτεύουσας τις τελευταίες δεκαετίες, κινδυνεύει να κλείσει, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκπροσώπων του πολιτισμού.

Το κλαμπ «Akademija» στεγάζεται στο υπόγειο της Σχολής Εικαστικών Τεχνών και είναι τα τελευταία πενήντα χρόνια ο τόπος συνάντησης και προώθησης των σημαντικότερων δημιουργών της ροκ κουλτούρας, του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας και των τεχνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σχολή Εικαστικών Τεχνών υπέγραψε το 2002 συμβόλαιο και παραχώρησε το κτίριο σε ιδιωτική εταιρία, η οποία επένδυσε 200.000 ευρώ στον εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού και των υποδομών.

Ωστόσο, στις 28 Δεκεμβρίου του 2010 το Οικονομικό Δικαστήριο του Βελιγραδίου εξέδωσε εντολή για την έξωση του κλαμπ από το κτίριο, επειδή, όπως απεφάνθη, η Σχολή Εικαστικών Τεχνών δεν είχε δικαίωμα να εκμισθώσει το κτίριο, καθώς ο πραγματικός ιδιοκτήτης είναι η δημοτική επιχείρηση κοινής ωφέλειας JKP «Business premises».

«Ενημερωθήκαμε ότι η Σχολή δεν είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και ότι την κυριότητα έχει μία δημόσια επιχείρηση του δήμου Βελιγραδίου που δεν έχει συνάψει συμβόλαιο μαζί μας», δήλωσε ο διευθυντής του κλαμπ, Ζέλικο Μπόζιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τέλος Δεκεμβρίου λάβαμε εντολή από το οικονομικό δικαστήριο να μετακομίσουμε, είπε, απευθύνοντας έκκληση στις αρχές του Βελιγραδίου και στους εκπροσώπους του πολιτισμού να αποτρέψουν το κλείσιμο του μνημείου σύγχρονης κουλτούρας, όπως υπογράμμισε.

Σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και σε διάφορους χώρους στο Βελιγράδι συγκεντρώνονται υπογραφές, με στόχο την άσκηση πίεσης στις δημοτικές και κρατικές αρχές ώστε να εξευρεθεί λύση για τη διάσωση του κλαμπ «Akademija».

Η Ένωση μουσικών της ροκ σκηνής της Σερβίας, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στηρίζει το ψήφισμα κατά της έξωσης του κλαμπ.

Το κλαμπ «Akademija», συνέβαλε στην εδραίωση των ροκ συγκροτημάτων της χώρας εδώ και πέντε δεκαετίες, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, Πρέντραγκ Τσβέτκοβιτς.

«Το κλείσιμο μετά από 50 χρόνια του κλαμπ ‘Akademija’, στο οποίο εδραιώθηκαν νέοι καλλιτέχνες από διαφορετικούς μουσικούς χώρους θα δημιουργήσει δυσαναπλήρωτο κενό στην εναλλακτική μουσική σκηνή του Βελιγραδίου, καθώς και στην εικόνα της σερβικής πρωτεύουσας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας.

Το κλαμπ ιδρύθηκε το 1961 ως λέσχη της Σχολής Εικαστικών Τεχνών και γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς της αστικής πολιτιστικής ζωής συγκεντρώνοντας εκπροσώπους του σύγχρονου πνεύματος και της ανεξάρτητης διανόησης.

Την περίοδο 1980 – 1990, το «Akademija» συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των 10 κορυφαίων rock and roll κλαμπ της Ευρώπης. Ο ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet, που πέρσι συμπεριέλαβε το Βελιγράδι στους κορυφαίους προορισμούς για νυχτερινή ζωή, χαρακτήριζε το κλαμπ «θεσμό του Βελιγραδίου» και «cult club».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης