To κλείσιμο της πρεσβείας τους στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής οι Η.Π.Α. στη σκιά της κλιμάκωσης της βίας στη χώρα, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Μαχητές ένοπλης οργάνωσης που αντιτίθεται στην κεντρική κυβέρνηση έχουν καταφέρει να καταλάβουν μια σειρά από πόλεις – κλειδιά, συνεχίζοντας την προέλασή τους προς την πρωτεύουσα, Μπανγκούι, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας απευθύνει έκκληση προς τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Το Παρίσι έχει τεράστια συμφέροντα στο αφρικανικό κράτος, καθώς τα ορυχεία στην περιοχή Μπακούμα (νότια της χώρας) αποτελούν μια από τις βασικές πηγές ουρανίου για τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό «Areva». Ο François Hollande πάντως επεσήμανε σε δηλώσεις του την Πέμπτη πως οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια της χώρας του στο εξωτερικό θα γίνει μόνο για να προστατευτούν Γάλλοι πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρεσβεία των Η.Π.Α. στο Μπανγκούι έχει αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές της από τις 28 Δεκεμβρίου, λόγω της κατάστασης ασφάλειας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο αμερικανός πρέσβης και η διπλωματική αποστολή αποχώρησαν από την πρωτεύουσα, μαζί με άλλους αμερικανούς πολίτες. Η απόφαση της εκκένωσης της πρεσβείας αφορά αποκλειστικά και μόνο στις ανησυχίες για την ασφάλεια του προσωπικού μας και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τις διπλωματικές μας σχέσεις με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., Patrick Ventrell.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Ο.Η.Ε. είχε ανακοινώσει ότι ο Οργανισμός ολοκλήρωσε την απομάκρυνση όλου του μη απαραίτητου προσωπικού από τη χώρα.

Ο «Συνασπισμός Σέλεκα» και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Ο πρόεδρος της χώρας, François Bozize, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δραματική κατάσταση, καθώς βλέπει τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού να αδυνατούν να περιορίσουν τους μαχητές του «Συνασπισμού Σέλεκα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας δημιουργηθεί από πρώην μέλη τριών ένοπλων οργανώσεων, τα οποία αποφάσισαν να αφήσουν τα όπλα και να ενταχθούν στον εθνικό στρατό στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας το 2007, η συγκεκριμένη ομάδα κατηγορεί την κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεων που τους είχαν δοθεί. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι δεν της καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις που είχαν συμφωνηθεί ενώ και οι θέσεις που δόθηκαν στα μέλη της μέσα στο στράτευμα ήταν κατά πολύ μικρότερες σε βαθμό. Σε πρόσφατες δηλώσεις τους στο Associated Press μαχητές του συνασπισμού εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ρίξουν από την εξουσία τον François Bozize, εκτός αν αποφασίσει να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το ενδεχόμενο μιας κατά μέτωπο επίθεσης στην πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες ημέρες συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Ήδη την Κυριακή οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Πριν την κατάληψη του Μπαμπάρι, είχαν κυριέψει την πλούσια σε διαμάντια περιοχή περιμετρικά της πόλης Μπρία.

Δείτε το video…

«Ντου» στη γαλλική πρεσβεία

Εν τω μεταξύ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην πρωτεύουσα, Μπανγκούι, ενώ λίγο αργότερα επιχείρησαν να εισβάλλουν μέσα στους χώρους της, κατηγορώντας την ευρωπαϊκή χώρα πως τους έχει εγκαταλείψει. Στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία σταθμεύει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στρατιωτική δύναμη 250 Γάλλων, με έδρα το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Ύστερα από τα γεγονότα στη γαλλική πρεσβεία, έλαβαν εντολή να αναπτυχθούν σε στρατηγικές θέσεις μέσα στην πόλη.

Για τις διαδηλώσεις και την απόπειρα εισβολής μέσα στο κτήριο, ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε συγνώμη, αποκαλώντας τους Γάλλους «ξαδέρφια του» και απηύθυνε έκκληση προς τις Η.Π.Α. να τους βοηθήσουν προκειμένου να απωθήσουν τους αντικαθεστωτικούς. Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande, ξεκαθάρισε πως το Παρίσι δεν πρόκειται να παρέμβει στο εσωτερικό της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας.

«Κάθε μας παρουσία στο εξωτερικό δεν γίνεται για να προστατέψουμε το καθεστώς αλλά για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και σε καμία περίπτωση για να επέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους. Αυτές οι ημέρες τελείωσαν», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:
Κεντρική Αφρική: Στρατιωτική δύναμη από το Παρίσι στη γαλλική πρεσβεία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012, 22:13

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης