Κλειστές παραμένουν προς το παρόν, λόγω κορωνοϊού, οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020, 16:04
Κλειστές παραμένουν προς το παρόν, λόγω κορωνοϊού, οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης

Την ερχόμενη Κυριακή 29 Νοεμβρίου, ξεκινά το «Αντβέντ», η περίοδος των τεσσάρων εβδομάδων και τεσσάρων Κυριακών, κατά τις οποίες ο κόσμος στην Αυστρία ετοιμάζεται για τη γιορτή των Χριστουγέννων, και ωστόσο εξακολουθεί να είναι αβέβαιο αν θα ανοίξουν φέτος οι διεθνώς φημισμένες παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης.

Η Βιέννη θεωρείται «Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» στην Ευρώπη, διαθέτοντας τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες αγορές, με κορυφαία εκείνη στην Πλατεία του Δημαρχείου της, που εδώ και δεκαετίες λειτουργούσε κανονικά πάντα από τα μέσα Νοεμβρίου και της οποίας οι κατασκευές των περιπτέρων είχαν ξεκινήσει φέτος από τα τέλη Οκτωβρίου.

Τώρα οι σχετικές εργασίες και προετοιμασίες σταματούν εξαιτίας της αβεβαιότητας για το αν θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά, έπειτα και από το δεύτερο «σκληρό lockdown» που, λόγω της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, έχει επιβληθεί στην Αυστρία από τη 17η Νοεμβρίου μέχρι και την 6η Δεκεμβρίου.

Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο εάν η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Πλατεία του Δημαρχείου θα ανοίξει από την 7η Δεκεμβρίου, μετά τη λήξη του δεύτερου lockdown, και η σχετική απόφαση αναμένεται το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφού υπάρξει, όπως αναφέρεται σχετικά, μία σαφής εικόνα ως προς την εξέλιξη των αριθμών των νέων λοιμώξεων.

«Χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τις εργασίες και έχουμε σταματήσει τις κατασκευές, δεν υπάρχουν ακόμη στέγες στα περίπτερα ούτε προϊόντα μέσα σε αυτά, οι έμποροι χρειάζονται επίσης τον χρόνο τους» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της χριστουγεννιάτικης αγοράς της Βιέννης Γιοχάνες Φέτερ.

Ο ίδιος θεωρεί άσκοπο να ανοίξει η αγορά μόνον από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά (σ.σ. κάθε χρόνο παραμένει ανοιχτή μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου), καθώς σε αυτή την περίπτωση οι απώλειες θα είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνει, προς το παρόν είναι ακόμη εντελώς ανοιχτό σε ποια μορφή θα μπορούσαν να αποζημιωθούν οι κάτοχοι των περιπτέρων, εάν τελικά ακυρωθεί η Χριστουγεννιάτικη Αγορά 2020.

Πάντως, σύμφωνα με τους οργανωτές και των υπόλοιπων 17 Χριστουγεννιάτικων Αγορών της αυστριακής πρωτεύουσας, είναι σημαντικό για την πόλη της Βιέννης «οι δημοφιλείς παραδόσεις να μπορούν να βιώνονται ακόμη και σε δύσκολους καιρούς ώστε να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας».

Σημειώνεται πως αυτές οι αγορές κυριαρχούνται από χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά, χειροποίητα δώρα και στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά και από το παραδοσιακό ζεστό γλυκό κρασί, ανάμεικτο με διάφορα είδη τσαγιού, φρούτα και μπαχαρικά.

Για τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης καταφθάνουν κάθε χρόνο ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Στο παρελθόν, οι επισκέπτες από την Ελλάδα ανέρχονταν αυτή την εποχή σε πολλές χιλιάδες.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020, 16:10