Προ του φάσματος της φυλάκισης, ο επί πολλά χρόνια προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε την Παρασκευή πως ο πρόεδρος Τραμπ ήταν αυτός που του έδωσε την οδηγία να αγοράσει τη σιωπή δύο γυναικών κατά τη διάρκεια της εκστρατείας το 2016, επειδή ανησυχούσε πως οι ιστορίες με τους φερόμενους ερωτικούς δεσμούς «θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές».

Ο Μάικλ Κοέν, ο οποίος για πάνω από μία δεκαετία ήταν άνθρωπος κλειδί με μεγάλη εξουσία στον Οργανισμό Τραμπ, ανέφερε πως «έδειξε αφοσίωση σε κάποιον που, ειλικρινά, δεν αξίζει την αφοσίωση». Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε στην εκπομπή «Good Morning America» του «ABC» και τον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τελείωσα με τα ψέματα», είπε ο κ. Κοέν. «Τελείωσα με το να είμαι πιστός στον πρόεδρο Τραμπ», τόνισε, για να προσθέσει: «Δεν θα είμαι εγώ ο κακός αυτής της ιστορίας».

«Γνωρίζει την αλήθεια και γνωρίζω και εγώ την αλήθεια. Και άλλοι γνωρίζουν την αλήθεια», ανέφερε. «Και αυτή είναι η αλήθεια: Λαέ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, λαοί του Κόσμου, μην πιστεύετε αυτά που σας λέει. Ο άνθρωπος αυτός δεν λέει την αλήθεια. Και είναι λυπηρό που πρέπει να αναλάβω εγώ την ευθύνη για τις βρώμικες πράξεις του», είπε χαρακτηριστικά.

«Αντί να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, τι κάνει; Επιτίθεται στην οικογένειά μου», τόνισε ο Κοέν, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο Τραμπ είναι πλέον ένας διαφορετικός άνθρωπος από αυτός που ήταν κατά τη διαχείριση των επιχειρήσεών του και πιστεύει πως το να είσαι Πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ ό,τι πίστευε ότι θα είναι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήξερε πως ήταν μεμπτό να καταβάλει χρήματα στις δύο γυναίκες, που διαβεβαίωναν πως είχαν ερωτική σχέση μαζί του, για να τις κάνει να σωπάσουν, δήλωσε.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει, αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήξερε πως οι πληρωμές αυτές που έγιναν στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και στην Κάρεν Μακντούγκαλ, μια playmate, ήταν μεμπτές, ο Μάικλ Κοέν απάντησε: «ασφαλώς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενήργησε έτσι επειδή «ήταν πολύ ανήσυχος για τις επιπτώσεις που (οι ισχυρισμοί αυτοί των δύο γυναικών) θα μπορούσαν να έχουν στις εκλογές», συνέχισε ο Μάικλ Κοέν στις πρώτες δηλώσεις του μετά την καταδίκη του, την Πέμπτη, σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως ουδέποτε ζήτησε από τον Μάικλ Κοέν να παραβιάσει τον νόμο – ισχυρισμό τον οποίο ο δικηγόρος διέψευσε μέσω του Twitter μετά την καταδίκη του.

«Δεν πιστεύω πως μπορεί κάποιος να το πιστέψει», δήλωσε ο Μάικλ Κοέν στον Τζορτζ Στεφανόπουλο, στην εκπομπή «Good Morning America».

Το «ABC» μετέδωσε αποσπάσματα της συνέντευξης πριν την μεταδώσει ολόκληρη.

«Κατ’ αρχάς, τίποτε απ’ όσα γίνονταν στους κόλπους του ‘Οργανισμού Τραμπ’ δεν μπορούσε να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση του κ. Τραμπ. Με διέταξε να κάνω αυτές τις πληρωμές, με διέταξε να εμπλακώ σ’ αυτές τις υποθέσεις», δήλωσε ακόμη ο πρώην άνθρωπος εμπιστοσύνης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 52χρονος δικηγόρος καταδικάσθηκε επειδή οργάνωσε την πληρωμή 280.000 δολαρίων στις δύο φερόμενες ερωμένες του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου ώστε να αγοράσει τη σιωπή τους και έτσι «να επηρεάσει τις (προεδρικές) εκλογές» του 2016. Για τη δικαιοσύνη, οι πληρωμές αυτές αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών.

Γίνεται πάντως σαφές πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι σε πολύ δύσκολη θέση και όσο περνάει ο καιρός αυτή δυσχεραίνει. Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη και η «American Media Inc. – AMI», ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφημερίδας ταμπλόιντ «National Enquirer», ομολόγησε πως χρημάτισε μία γυναίκα με σκοπό την ενίσχυση της πορείας του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των κανονισμών επί των πολιτικών εκστρατειών.

Οι παραδοχές του Κοέν και της «AMI» έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις κατά καιρούς επεξηγήσεις του Τραμπ. Από την άνοιξη, ο Πρόεδρος έχει αναδιαμορφώσει σημαντικά τη θέση του: Από την αρχική άρνηση κάθε χρηματισμού έως του πρόσφατου ισχυρισμού πως πρόκειται για ιδιωτικές συναλλαγές, οι οποίες δεν ενείχαν καμία παρανομία.

Με πληροφορίες από ekirikas, townhall.com, ABCnews, nationalreview.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης