Για σχεδόν δύο χρόνια τέσσερα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ «πάγωσαν» μυστικά τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, σε μία προσπάθεια πίεσης προς την Τουρκία να αποσύρει τους S-400 από τη γειτονική χώρα, όπως γράφει το Defense News.

Η Άγκυρα είχε παραλάβει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πριν έναν χρόνο, αλλά δεν το έχει ενεργοποιήσει ακόμη, επικαλούμενη την πανδημία ως λόγο της καθυστέρησης.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές πόσες πιθανές πωλήσεις έχουν εμποδίσει προς το παρόν τα μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που σημειώνει πως τουλάχιστον δύο κρίσιμες συμφωνίες βρίσκονται στον αέρα.

Πρόκειται για ένα συμβόλαιο παρακολούθησης για αναβαθμίσεις F-16 και άδειες εξαγωγής για κινητήρες, που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ, και θέλει η Τουρκία για να ολοκληρώσει την πώληση ελικοπτέρων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στο Πακιστάν.

Οι επιλογές της Τουρκίας για αναβάθμιση της γερασμένης αεροπορικής δύναμης είναι περιορισμένες λόγω των τεταμένων σχέσεών της με πολλές χώρες. Το Defense News αναφέρει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμη μία δεκαετία μέχρι η Άγκυρα να μπορέσει να αναπτύξει μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, μετά την αποχώρησή της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35. Το δημοσίευμα θυμίζει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν «παγώσει» τις πωλήσεις  όπλων στην Τουρκία για σχεδόν πενήντα χρόνια, από την εισβολή στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άλλη σημαντική πώληση των όπλων αφορά κινητήρες ελικοπτέρων. Η πώληση τουρκικών ελικοπτέρων T129 ATAK στο Πακιστάν επλήγη το 2019, επειδή η Άγκυρα δεν μπόρεσε να αποκτήσει την άδεια για τους κινητήρες. Τουρκία και Πακιστάν είχαν υπογράψει συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων για τα τουρκικά ελικόπτερα, τον Ιούλιο του 2018.

 «Επειδή το CTS800 κατασκευάστηκε αρχικά στις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν μπορεί να πουλήσει T129 – ή οποιοδήποτε οπλικό σύστημα που περιέχει αυτόν τον κινητήρα – χωρίς να πάρει άδεια εξαγωγής από την αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης