Σοκ έχει προκαλέσει το πρωτοφανές -για τα δεδομένα της χώρας- μπαράζ επιθέσεων που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας του Καναδά. Ένοπλοι δράστες εξαπέλυσαν πυρ στο εσωτερικό και τα περίχωρα του κτηρίου του Κοινοβουλίου καθώς και στην περιοχή του Μνημείου των Πεσόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες που εξελίχτηκαν στα σημεία των επιθέσεων δεν έχουν προηγούμενο για τη φιλειρηνική χώρα: Ένας έφεδρος στρατιώτης που φύλασσε το γνωστό μνημείο της Οττάβα τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά, ενώ στο Κοινοβούλιο επικράτησε πανικός, με τις δυνάμεις ασφαλείας να φυγαδεύουν τον πρωθυπουργό Στήβεν Χάρπερ εκτός κτηρίου και αρκετούς βουλευτές να μένουν κλειδωμένοι στα γραφεία τους, ακούγοντας στο ισόγειο καταιγισμό από σφαίρες.

Η χώρα μετά τα χτυπήματα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μακριά από πόρτες και στέγες, ενώ οι στρατιωτικές της βάσεις έκλεισαν για το κοινό.

Το FBI ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο «κόκκινο», ενώ σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε και η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (Norad), προκειμένου να είναι σε θέση «να ανταποκριθεί γρήγορα» σε τυχόν αεροπορικά επεισόδια που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχοι του Καναδά και των ΗΠΑ φοβούνται ότι τα χτυπήματα της Τετάρτης μπορεί να είναι μόνο η αρχή από ένα νέο κύμα επιθέσεων.

Ένας εκ των δραστών που επιτέθηκε στο Κοινοβούλιο, έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Η καναδική αστυνομία ανέφερε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το εάν ο άνδρας ήταν εκείνος που σκότωσε τον φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τουλάχιστον άλλους δύο ένοπλους άνδρες. Η αστυνομία του Καναδά δεν έχει επαληθεύσει επίσημα τον αριθμό. Σύμφωνα ωστόσο με την κρατική τηλεόραση του Καναδά, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ένοπλοι αστυνομικοί «χτένιζαν» δρόμους και περιοχές της πόλης για τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός ακόμη υπόπτου.

Όπως δημοσίευσε το Fox News, πηγές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ συνδέουν τις επιθέσεις με την οργάνωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξτρεμιστική οργάνωση έδωσε τα στοιχεία και τη φωτογραφία του δράστη στη δημοσιότητα μέσω λογαριασμού της στο twitter, τα οποία επαλήθευσαν λίγο αργότερα οι καναδικές αρχές.

«Δεν θα φοβηθούμε από τις κατάπτυστες επιθέσεις»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ στο διάγγελμα που απηύθυνε από άγνωστη τοποθεσία το βράδυ της Τετάρτης για τα βίαια επεισόδια υπογράμμισε ότι «δεν θα φοβηθούμε από τις “κατάπτυστες” επιθέσεις, που στοίχισαν τις ζωές δύο στρατιωτών αυτήν την εβδομάδα».

Ο Χάρπερ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα», προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική ασφάλεια και ότι θα πραγματοποιηθούν διεξοδικές έρευνες γύρω από τον επιβεβαιωμένο δράστη των επιθέσεων και τους τυχόν συνεργούς και δεσμούς που τρέφει με εξτρεμιστικές οργανώσεις. «Δεν θα υπάρξει κανένα ασφαλές καταφύγιο στον κόσμο για αυτές τις οργανώσεις» ανέφερε.

Στην αρχή του λόγου του ο Καναδός πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλληπτήριά και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των δύο νεκρών στρατιωτών από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα στην εβδομάδα.

«Τα επεισόδια μας θύμισαν ότι ο Καναδάς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Αυτές είναι επιθέσεις κατά της χώρας μας. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και θα δράσουμε απέναντι σε όποιους θέλουν να μας βλάψουν» κατέληξε.

Για τραγωδία έκανε λόγο ο Μπάρακ Ομπάμα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση στον Καναδά «τραγωδία» και επεσήμανε πως το χτύπημα ενισχύει την ανάγκη για επαγρύπνηση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα είπε ότι δεν έχει ακόμα πληροφορίες για τα κίνητρα του δράστη ούτε εάν αυτός είναι μέλος ενός ευρύτερου δικτύου.

Επίσης, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι είναι σημαντικό για τον Καναδά και τις ΗΠΑ να συντονίζουν τις ενέργειές τους, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιο είδους επιθέσεις. «Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ότι πρόκειται να χειριστούμε τέτοιες πράξεις αλόγιστης βίας. Δεσμεύομαι πως θα φροντίσω οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας να συνεργαστούν πολύ στενά με τις καναδικές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάρακ Ομπάμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Καναδά, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγυή του. Όπως σημείωσε, ο Χάρπερ εκτίμησε ιδιαίτερα την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Το ιστορικό των επιθέσεων

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί της Τετάρτης (17.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας), στο Μνημείο των Πεσόντων. Ο έφεδρος οπλίτης που φρουρούσε το Μνημείο δέχθηκε πυρά από αγνώστους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Λίγο αργότερα ένας από τους δράστες σταμάτησε διερχόμενο αυτοκίνητο, με το οποίο κινήθηκε προς το κτήριο του Κοινοβουλίου. Εκεί σημειώθηκαν νέοι πυροβολισμοί, με τους αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για περισσότερες από 30 ριπές εντός του κτηρίου, το οποίο εν συνεχεία αποκλείστηκε από δυνάμεις της Αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τον ένοπλο μέσα στους χώρους της βουλής, ενώ λίγο αργότερα ακούστηκαν άλλοι πυροβολισμοί που κατέληξαν στον θανάσιμο τραυματισμό του δράστη.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Στήβεν Χάρπερ -ο οποίος εκείνη την ώρα μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, των Συντηρητικών- φυγαδεύτηκε από το Κοινοβούλιο με ασφάλεια, ενώ αρκετοί βουλευτές παρέμειναν κλειδωμένοι στα γραφεία τους. Έπειτα από λίγα λεπτά, κάτοικοι της Οττάβα ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο, κοντά στο Κοινοβούλιο, ωστόσο η Αστυνομία διαψεύδει το περιστατικό.

Το βράδυ της Τετάρτης πάνοπλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν περιπολίες στην περιοχή για τον εντοπισμό των υπόλοιπων δραστών. Παράλληλα, στήθηκαν μπλόκα στους δρόμους που οδηγούν στο Κεμπέκ, απ’ όπου εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να διαφύγουν οι ένοπλοι.

«Είναι μία δυναμική και εν εξελίξει κατάσταση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει» ανέφερε ο αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας, Ζιλ Μισό. «Το περιστατικό μάς προκάλεσε μεγάλη έκπληξη» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με νοσοκομείο της Οττάβα, τρία άτομα έχουν μεταφερθεί για νοσηλεία, δύο εκ των οποίων είναι σε σταθερή κατάσταση, ενώ το τρίτο φέρει τραύμα από πυροβολισμό.

«Βλέπουν» το Ισλαμικό Χαλιφάτο πίσω από το χτύπημα

Το πρακτορείο ειδήσεων Fox News επικαλείται πηγή από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία των ΗΠΑ, βάσει της οποίας η απόφαση του Καναδά να συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου και να συνδράμει στις αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ, συζητήθηκαν και επικρίθηκαν έντονα σε κύκλους της Αλ Κάιντα και του Χαλιφάτου.

Πρώην αναλυτής της CIA, δήλωσε στο πρακτορείο ότι πιστεύει πως πίσω από το χτύπημα κρύβεται μία από τις δύο οργανώσεις.

«Αυτός είναι ο σκοπός του Ισλαμικού Χαλιφάτου: Να “στήνει” επιθέσεις εκτός της Μέσης Ανατολής προκειμένου να τρομοκρατήσει τη Δύση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Fred Fleitz στο Fox News.



Το θύμα και ο δράστης

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε σ’ έναν από τους λογαριασμούς που διατηρεί στο twitter το Ισλαμικό Χαλιφάτο, ο δράστης της επίθεσης στο Κοινοβούλιο στην Οττάβα είναι ο 32χρονος Μίκαελ Ζεχάφ Μπιμπό (Michael Zehaf-Bibeau).

Σημειώνεται ότι οι αρχές του Καναδά έχουν επαληθεύσει την ταυτότητα του δράστη.

Παράλληλα, Καναδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο στρατιώτης που φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων και σκοτώθηκε από τα πυρά είναι ο Νέιθαν Σιρίλο (Nathan Cirillo). Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το CTV news, o 24χρονος Σιρίλο ήταν έφεδρος οπλίτης, πατέρας ενός παιδιού και καταγόταν από το Χάμιλτον του Οντάριο.

«Συλλυπούμεθα την οικογένεια του στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε και προσευχόμαστε για τον φρουρό του Kοινοβουλίου ο οποίος τραυματίστηκε. Ο Καναδάς δεν θα τρομοκρατηθεί ούτε θα εκφοβιστεί» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εργασίας του Καναδά Τζέισον Κένι.

LIVE ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ:


Nτοκουμέντο από τους πυροβολισμούς:

O χάρτης της περιοχής γύρω από το Κοινοβούλιο

Το κέντρο της Οττάβα

Αστυνομικοί καταδιώκουν τον δράστη εντός του κοινοβουλίου

Στη φωτό εικονίζεται ένα άτομο σωριασμένο στο έδαφος και γύρω του αστυνομικοί, κοντά στη Βουλή του Καναδά

Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει ότι πρόκειται για το αυτοκίνητο ενός εκ των δραστών

Οι διερχόμενοι απομακρύνονται από το σημείο των επιθέσεων

Ειδικές δυνάμεις 'χτενίζουν' την περιοχή

Αποκλεισμένα κτήρια από αστυνομικές δυνάμεις

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο κέντρο της πρωτεύουσας

Ακόμα και στο μετρό συνεχίζονται οι αναζητήσεις για τον εντοπισμό των ενόπλων

Ασθενοφόρα βρίσκονται στα σημεία των ένοπλων επιθέσεων

Ειδικές Μονάδες στα σημεία των επιθέσεων

Το σημείο όπου τραυματίστηκε ο φρουρός

Ο τραυματίας φρουρός στο Μνημείο των Πεσόντων

Ο φρουρός δέχεται τις πρώτες βοήθειες του νοσηλευτικού προσωπικού

Λίγα λεπτά πριν τη μεταφορά του φρουρού στο νοσοκομείο

Η μεταφορά του σοβαρά τραυματισμένου φρουρού

Με προσεκτικές κινήσεις οι τραυματιοφορείς μεταφέρουν τον φρουρό στο νοσοκομείο

Λίγα λουλούδια στη μνήμη του νεκρού στρατιώτη

Ο Καναδάς πενθεί

Η αστυνομία φυγαδεύει κάποιον VIP από ξενοδοχείο

Αγωνία για τη σύλληψη των δραστών

Σε αστυνομικό κλοιό το κέντρο της Οττάβα

Απέκλεισαν την είσοδο της αίθουσας του κοινοβουλίου μετά τους πυροβολισμούς

Πανοραμική εικόνα από τον χώρο του κοινοβουλίου

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:
Τρόμος στον Καναδά, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014, 20:13

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης