ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΑΠΟ ΚΑΜΕΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

«Κάτι θα ξέρουν για να εγκαταλείπουν την Ιρλανδία σμήνη πουλιών που σπεύδουν να βρουν καταφύγιο» με αυτά τα λόγια αρχίζει το ρεπορτάζ της Daily Μail για την καταιγίδα «Oφηλία», που τις επόμενες ώρες θα χτυπήσει όλα τα βρετανικά νησιά με κατεύθυνση τον Βορρά. Θα είναι η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τις βρετανικές νήσους τα τελευταία 56 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στη νοτιοανατολική κομητεία Ουότερφορντ της Ιρλανδίας όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της ως αποτέλεσμα της τροπικής καταιγίδας ΟφηλίαΟι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων προειδοποιεί ότι αναμένεται να μετατραπεί σε μετα-τροπικό κυκλώνα αλλά οι άνεμοι που θα τον συνοδεύουν θα έχουν την ισχύ τυφώνα.

Δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία έχουν κλείσει, ο στρατός βρίσκεται επί ποδός, ενώ ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς αναμένεται να περάσει το χειρότερο κύμα κακοκαιρίας. Τουλάχιστον 230.000 κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H τροπική καταιγίδα «Οφηλία» κινείται με ταχύτητα ανέμων 160 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ αναμένεται να πλήξει την Ουαλία και την βορειοδυτική Αγγλία.

Τρεις νεκροί από την καταιγίδα

Η καταιγίδα Οφηλία, που σαρώνει τις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας, έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 3 ανθρώπους σήμερα, συνοδευόμενη από ανέμους η ταχύτητα των οποίων ανέρχεται έως τα 150 χλμ/ ώρα, ενώ προκάλεσε πτώσεις δέντρων και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Μια γυναίκα ηλικίας περίπου 50 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το οποίο προκλήθηκε όταν δέντρο ξεριζώθηκε κι έπεσε στον δρόμο κοντά στο χωριό Άνγκλις (νότια), όπου τραυματίστηκε επίσης μια γυναίκα 70 ετών, έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Βόρεια του Νταντάλκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία, ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν δέντρο καταπλάκωσε το όχημά του, την ώρα που οδηγούσε.

Και ένας άνδρας ηλικίας 30 ετών υπέκυψε στα τραύματά του τα οποία προκλήθηκαν από το αλυσοπρίονο που χρησιμοποιούσε για να απομακρύνει ένα δέντρο που είχε ξεριζωθεί από την καταιγίδα, στην πόλη Κάχιρ (νότια), σύμφωνα με την αστυνομία.

«Θέλω να γίνει σαφές σε όλους ότι διανύουμε μια εθνική κρίση, ο κόκκινος συναγερμός έχει κηρυχθεί σε όλες τις κομητείες, όλες τις πόλεις, όλες τις περιοχές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, διατυπώνοντας φόβους ότι κάποιοι «πολίτες θα μπορούσαν να πουν ότι η καταιγίδα είναι λιγότερο σοβαρή απ’ ότι προβλεπόταν».

Δορυφορική εικόνα, δείχνει την κατεύθυνση του κυκλώνα Οφηλία

Η εικόνα του κυκλώνα από την NASA:

Σμήνη πουλιών εγκαταλείπουν την Ιρλανδία:


Η Οφηλία «έβαψε» τον βρετανικό ήλιο κόκκινο

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε πώς φαίνεται ο ήλιος από το Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία

 Οι ακτίνες του ήλιου λάμπουν μέσα από τα σκοτεινά σύννεφα καθώς η καταιγίδα Οφηλία χτυπά την πόλη Doonbeg στην Ιρλανδία

Ένα πλοίο στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας, καθώς η Οφηλία αγγίζει τα βρετανικά νησιά με ριπές έως 80 μίλια/ώρα

Κύματα χτυπούν με μανία της ακτές της Βαλτιμόρης

Πτώσεις δένδρων στην περιοχή Κόρκ της Ιρλανδίας

Επί ποδός οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο Maryborough

Η θέση της καταιγίδας σήμερα

Η κατεύθυνση της τροπικής καταιγίδας 'Οφήλια'

Η «Μεγάλη Καταιγίδα» του 1987 σε εικόνες
 

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν πως η προηγούμενη φορά που μία μεγάλη καταιγίδα είχε «χτυπήσει» τη Μεγάλη Βρετανία ήταν το 1987 και οι άνεμοι είχαν ταχύτητα 100 μιλίων/ώρα.

Το «χτύπημα» της Οφηλίας, συμπίπτει χρονικά με την συμπλήρωση 30 χρόνων από την «Μεγάλη Καταιγίδα», που είχε προκαλέσει τον θάνατο 18 ανθρώπων και ζημιές ενός δισεκατομμυρίων στερλινών στη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης