Σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχτηκαν σε βιομηχανική εγκατάσταση στο βορειοανατολικό τμήμα της Σικελίας.

Πύρινες γλώσσες ξεπήδησαν το απόγευμα της Παρασκευής μέσα από διυλιστήριο πετρελαίου στην πόλη Μιλάτσο, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της περιοχής. Πυκνός μαύρος καπνός έβγαινε για ώρες από μια φλεγόμενη δεξαμενή (χωρητικότητας 5 τόνων καυσίμου), με τον κίνδυνο επέκτασης στους γύρω χώρους να είναι μεγάλος. Η πυρκαγιά ήταν ορατή από χλμ. μακριά και προκάλεσε συναγερμό στις αρμόδιες αρχές του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το Associated Press, τα αίτια εκδήλωσης της παραμένουν άγνωστα.

Τεράστια κινητοποίηση

Η εκμετάλλευση της βιομηχανικής εγκατάστασης γίνεται από τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό «Eni» και την -αραβικών συμφερόντων- πετρελαϊκή εταιρεία «Kuwait Petroleum».

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η δεξαμενή είχε τυλιχτεί στις φλόγες, πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και περιπολικά της αστυνομίας έσπευσαν στο σημείο. Παρ’ όλο που οι πυροσβέστες απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς, οι τελευταίες εστίες τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιμετρικά του διυλιστηρίου επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις των υπηρεσιών ασφαλείας ότι η πυρκαγιά δεν θα επεκταθεί σε γειτονικούς χώρους, εκατοντάδες κάτοικοι του Μιλάτσο εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και παρακολούθησαν τις προσπάθειες κατάσβεσης από μεγάλη απόσταση. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως μετέδωσε το Russia Today, όταν εκδηλώθηκε η φωτιά βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης της δεξαμενής.

Το διυλιστήριο στην πόλη Μιλάτσο είναι ένα από τα σημαντικότερα στο νότιο τμήμα της Ιταλίας και βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη Μεσσίνα. Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό με πυρκαγιά στο συγκεκριμένο διυλιστήριο συνέβη το 1993, όταν ισχυρή έκρηξη είχε προκαλέσει τον θάνατο επτά ανθρώπων.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης