Πυροβολισμοί, συλλήψεις, κατεστραμμένα κτήρια, βανδαλισμοί, πλιάτσικο, φωτιές, καπνός, σπασμένα γυαλιά. Οι εικόνες αυτές συνθέτουν τις εχθροπραξίες και βίαιες διαμαρτυρίες που διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στους δρόμους του Φέργκιουσον. Το μέγεθος των επεισοδίων και οι συμπλοκές με τις δυνάμεις της αστυνομίας δεν έχουν προηγούμενο για την πόλη του Μιζούρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δικαστική απόφαση περί της μη παραπομπής του αστυνομικού που σκότωσε τον περασμένο Αύγουστο τον άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν, έχει δημιουργήσει ένα κύμα οργής στους πολίτες του Φέργκιουσον αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, μεγάλη μερίδα των οποίων έχει ξεχυθεί στους δρόμους. Άλλοι ειρηνικά, άλλοι με πέτρες και φωτιές διαμαρτύρονται για ατιμωρησία και φωνάζουν το κοινό σύνθημα: «O ρατσισμός σκοτώνει».

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 61 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη στο Φέργκιουσον και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑΣύμφωνα με το CNN, η αστυνομία της έχει προχωρήσει σε 61 συλλήψεις  στο Φέργκιουσον και σε άλλες πόλεις στις ΗΠΑ. 

Οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων κυμαίνονται από παράνομη συγκέντρωση μέχρι εμπρησμό και διάρρηξη. Στη διάρκεια της νύκτας, οργισμένα πλήθη πυρπόλησαν κτήρια, αυτοκίνητα και λεηλάτησαν επιχειρήσεις, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να δείτε live από το CNN

Δείτε τη live αναμετάδοση των γεγονότων από το BBC

Σύμφωνα με ανακοινώσεις από τις τοπικές αρχές, oι αστυνομικοί δέχθηκαν πολλά πυρά πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ στις 02:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας) 12 κτήρια είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ρίχθηκαν 150 πυροβολισμοί εναντίον των αστυνομικών, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός έχει τραυματιστεί ενώ μια ανάρτηση της αστυνομίας στο twitter αναφέρει ότι ο αστυνομικός τραυματίστηκε όταν δέχθηκε σφαίρα στο χέρι και ο δράστης αναζητείται.

Εδώ και ώρες οι αστυνομικοί απαντούν με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στους χιλιάδες διαδηλωτές που ξεχύθηκαν εκ νέου στους κεντρικούς δρόμους του Φέργκιουσον, μετά τις διαταραχές τον Αύγουστο που προκάλεσε η δολοφονία του Μπράουν.

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Κλέιτον του Μιζούρι, όπου συνεδρίασε το σώμα των ενόρκων.

Ο χάρτης με τα σημεία που σημειώνονται οι ταραχές


 
Καθώς οι ταραχές συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας, ο κυβερνήτης του Μισσούρι Τζέι Νίξον ζήτησε από την Εθνοφρουρά επιπλέον ενισχύσεις η οποία απέστειλε ομάδα 400 ανδρών.

«Αισθανόμαστε βαθειά απογοήτευση που ο φονιάς του παιδιού μας δεν θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απαλλακτικής για τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον απόφασης του σώματος των ενόρκων.

«Έχουμε ανάγκη να εργαστούμε μαζί για να διορθώσουμε το σύστημα αυτό που επέτρεψε να συμβεί αυτό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειας, που πραγματοποιεί εκστρατεία ώστε κάθε αστυνομικός που περιπολεί σε αμερικανικό δρόμο να φέρει στη στολή του κάμερα που θα καταγράφει τις κινήσεις του.

«Ας μην κάνουμε απλώς θόρυβο, ας αλλάξουμε τα πράγματα» τόνισε η οικογένεια στην ανακοίνωση.

Η μητέρα του Μάικλ Μπράουν

Ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν

Πλιάτσικο

Τις διαμαρτυρίες αμαυρώνουν μερικοί «διαδηλωτές» οι οποίοι δράττουν την ευκαρία και, εν μέσω του χάους που επικρατεί, εισβάλλουν σε κατεστραμμένα καταστήματα και αφαιρούν εμπορεύματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βίντεο που ακολουθεί όπου ένας άδρας κλέβει μια κάμερα ασφαλείας ενώ σε άλλο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, μια ομάδα νεαρών μπαίνει σε ένα πολυκατάστημα και αφαιρεί μια μεγάλη τηλεόραση. 

Απαγόρευση πτήσεων – κλειστά τα σχολεία 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον έπειτα από τις ταραχές που ξέσπασαν εξαιτίας της απόφασης του σώματος των ενόρκων για τη μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον 18χρονο Μπράουν τον περασμένο Αύγουστο στο προάστειο του Σεντ Λούις του Μισούρι.

Τα σχολεία στο Φέργκιουσον και τις γύρω μικρότερες πόλεις ανακοίνωσαν ότι δεν άνοιξαν την Τρίτη.

Οι ΗΠΑ «φλέγονται»

Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Άντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους μετά την δικαστική απόφαση για τη μη παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Μπράουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν, «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί». «Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη» φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα, παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε επάνω από την περιοχή. Ο διοικητής της αστυνομίας επέλεξε να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Τάιμς Σκουέρ, όπου κάποιος του πέταξε ένα κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.

Άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μια τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ.

Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» και κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον ρατσισμό της αστυνομίας» και «Η Ζωή των Μαύρων μετράει». Το πλήθος κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, στο Λος Άντζελες, στη Φιλαδέλφεια, στο Ντένβερ, στο Σιάτλ, στο Όκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Η απόφαση των ενόρκων

«Υποχρέωση ενός σώματος ενόρκων είναι να διαχωρίσει τα γεγονότα από τη μυθοπλασία» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ. Οι ένορκοι «κατέληξαν ότι δεν υπάρχει ικανός λόγος για τη δίωξη του αστυνομικού Ουίλσον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αστυνομικός Ουίλσον προκάλεσε τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «τραγικό θάνατο». Οι δώδεκα ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις Αφροαμερικανοί, συνεδρίασαν επί τρεις μήνες περίπου, διεξάγοντας «εις βάθος έρευνα», εξετάζοντας μάρτυρες και παρατηρώντας εκατοντάδες φωτογραφίες και στοιχεία.

Από τη μεριά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για το γεγονός συνεχίζεται, «είναι εξαρχής ανεξάρτητη σε σχέση με την τοπική έρευνα και έτσι θα παραμείνει».

Οι συνήγοροι του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο πελάτης τους ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο, όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο νεαρό Μάικλ Μπράουν.

«Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί θα θελήσουν να θέσουν υπό αίρεση την απόφαση του σώματος των ενόρκων. Θα ενθαρρύναμε όποιον θέλει να εκφράσει μια γνώμη να το πράξει με ευσεβή και ειρηνικό τρόπο» προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία ο αστυνομικός ευχαριστεί όσους «στάθηκαν στο πλευρό του». 

Έκκληση Ομπάμα για ηρεμία

«Είμαστε μια χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μια βαθιά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες» επεσήμανε αναφερόμενος «στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων».

«Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής» τόνισε.

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε» πρόσθεσε. Όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Φέργκιουσον, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ο δράστης

Νέες φωτογραφίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου για την αθώωση ή μη του αστυνομικού που σκότωσε τον περασμένο Αύγουστο τον 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ντάρρεν Ουίλσον, οι εν λόγω φωτογραφίες αποτελούν ένα ακόμη αξιόπιστο στοιχείο που υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του, ότι υπήρξε έντονος διαπληκτισμός ανάμεσα στους δύο άνδρες, πριν ο αστυνομικός σηκώσει το όπλο του και πυροβολήσει το θύμα.

Οι εν λόγω φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του St. Louis, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση.



Διαβάστε επίσης: Επεισόδια στο Φέργκιουσον – Συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014, 06:37

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης