Σαράντα πρώην αντάρτες και συγγενείς τους και άλλοι δέκα συμπαθούντες της οργάνωσης που ήταν γνωστή μέχρι πρότινος με την ονομασία Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία αφότου υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, στα τέλη του 2016, γνωστοποίησαν την Πέμπτη κυβερνητικά στελέχη.

Έχουν καταγραφεί «12 υποθέσεις οικείων πρώην ανταρτών που έχουν δολοφονηθεί, 28 υποθέσεις πρώην μαχητών και 10 υποθέσεις ηγετών κοινοτήτων προσκείμενων στο κόμμα FARC που έχουν δολοφονηθεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Κολομβίας Όσκαρ Ναράνχο, επικαλούμενος στοιχεία των εισαγγελικών Αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ναράνχο διευκρίνισε ότι οι δολοφονίες αυτές διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια 44 επιθέσεων εναντίον των μελών του κόμματος Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun) μετά την υπογραφή, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2016, της συμφωνίας που οδήγησε στον αφοπλισμό των ανταρτών και τον μετασχηματισμό της οργάνωσής τους σε πολιτικό κόμμα.

Ο αντιπρόεδρος, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν από το 2012 μέχρι το 2016 στην Αβάνα της Κούβας, ανέφερε πως αντιδρώντας σε αυτές τις επιθέσεις, η Μπογοτά «έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα κι ένα σχέδιο πολιτικών εγγυήσεων και συμμετοχής» των πρώην ανταρτών στην πολιτική διαδικασία, ενόψει των βουλευτικών και των προεδρικών εκλογών, αντιστοίχως την 11η Μαρτίου και την 27η Μαΐου.

Η γενική αντιεισαγγελέας Μαρία Παουλίνα Ριβέρος από την πλευρά της επισήμανε ότι έχουν εκδοθεί είκοσι εντάλματα σύλληψης προσώπων που βαρύνουν υποψίες πως ενέχονταν σε αυτές τις ανθρωποκτονίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης και υποψήφιος για την προεδρία της FARC, ο Ροντρίγκο Λοντόνιο ή «Τιμοσένκο», έχει καταγγείλει από την πλευρά του τις δολοφονίες 37 πρώην ανταρτών μετά τη σύναψη της συμφωνίας ειρήνης, την οποία ακολούθησε ο αφοπλισμός των 7.000 μαχητών της παράταξης.
Το κόμμα FARC αξιώνει η κυβέρνηση να εγγυηθεί, όπως προέβλεπε η συμφωνία ειρήνης, την επανένταξη των μελών του στην κοινωνία και τη συμμετοχή τους στην πολιτική διαδικασία.

Πολλά στελέχη των πρώην ανταρτών δεν κρύβουν ότι φοβούνται μια επανάληψη της ιστορίας της Πατριωτικής Ένωσης (Unión Patriótica, UP), ενός κόμματος που είχαν σχηματίσει πρώην αντάρτες και κομμουνιστές κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης, αποτυχημένης ειρηνευτικής διαδικασίας τη δεκαετία του 1980. Τότε, τουλάχιστον 3.000 μέλη του κόμματος είχαν σφαγιαστεί από τους παραστρατιωτικούς της άκρας δεξιάς με τη συνέργεια των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Ο Ροντρίγκο Λοντόνιο καταγγέλλει ότι οι υποψήφιοι της FARC αποτελούν στόχο μιας εκστρατείας «μίσους» και «υποκίνησης στη βία».
Ο «Τιμοσένκο» έχει αναγκαστεί να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και τηρεί αυστηρά μέτρα προφύλαξής του από εκείνους που επιδιώκουν να τον εξοντώσουν.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές Αυγούστου, προέτρεψε την Πέμπτη τους πολίτες της Κολομβίας να αντιταχθούν στις επιθέσεις εναντίον των υποψηφίων της FARC.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης