Κολομβία: Απελευθερώθηκε όμηρος της αντάρτικης ομάδας FARC

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010, 07:59
Κολομβία: Απελευθερώθηκε όμηρος της αντάρτικης ομάδας FARC
Απελευθερώθηκε χθες ένας στρατιώτης που εκρατείτο όμηρος από Κολομβιανούς αντάρτες σχεδόν για ένα χρόνο -από τον Απρίλιο του 2009-, τον οποίο είχαν συλλάβει ύστερα από μάχη. Τον στρατιώτη παρέλαβαν άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού σε ένα απομακρυσμένο τμήμα της ζούγκλας στη Νότια Κολομβία.

Πρόκειται για τον Χοσουέ Ντανιέλ Κάλβο, τον πρώτο από τους δύο στρατιώτες που η οργάνωση «Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) είχε υποσχεθεί ότι θα απελευθερώσει. Ο ίδιος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο από τη ζούγκλα στην πόλη Viyavisensio, όπου τον περίμεναν μέλη της οικογένειάς του. Ο πρώην όμηρος εμφανίστηκε με προβλήματα στο πόδι, αλλά γενικότερα σε καλύτερη κατάσταση από άλλους απελευθερωθέντες ομήρους, ορισμένοι εκ των οποίων έμειναν για πολλά χρόνια κρατούμενοι σε μυστικά στρατόπεδα.

Οι αντάρτες της FARC δεσμεύθηκαν να αφήσουν αύριο ελεύθερο ακόμη έναν από τους συνολικά 23 αστυνομικούς και στρατιωτικούς που κρατούν ομήρους.

Η απελευθέρωση του Κάλβο είναι άλλη μία μονομερής κίνηση καλής θέλησης από τις FARC, παρόλα αυτά δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποια εξέλιξη αλλά ούτε και να προωθήσει την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς ο συντηρητικός πρόεδρος Alvaro Uribe εμμένει στην πολιτική πάταξης των ανταρτών, την οποία υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ.

Αύριο οι αντάρτες αναμένεται να αφήσουν ελεύθερο τον Πάμπλο Εμίλιο Μονκάγιο, στρατιώτη που κρατείται εδώ και 12 χρόνια. Ο Μονκάγιο είχε συλληφθεί όταν οι αντάρτες κατέλαβαν τη βάση στην οποία υπηρετούσε και αποτελεί για την κοινή γνώμη σύμβολο της αδιαφορίας της κυβέρνησης.

Ο πατέρας του, Γουστάβο, έγινε διάσημος σε ολόκληρη την Κολομβία κάνοντας πορείες χιλιάδων χιλιομέτρων, απαιτώντας από την κυβέρνηση να βοηθήσει στο έργο της απελευθέρωσης του γιου του.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010, 08:16