O πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος παραδέχθηκε την ήττα του στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, στο οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις συμφωνίες ειρήνης που σύνηψε η κυβέρνησή του με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος που διαρκεί 52 χρόνια.

«Δεν παραδίνομαι και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, καθώς βάσει των αποτελεσμάτων με το 99,91% των ψήφων καταμετρημένο, το «όχι» επικρατεί με 50,22% επί του «ναι» που συγκεντρώνει 49,77%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σάντος διαβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας είπε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων για να συζητηθεί το πώς θα προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θα πλήξει τη σταθερότητα της χώρας.

Στην ίδια κατεύθυνση τάχθηκε και ο ηγέτης της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) Ροντρίγκο Λοντόνιο, ο οποίος δήλωσε ότι η παράταξή του συνεχίζει να επιθυμεί την ειρήνη, παρά την απόρριψη από τους πολίτες της συμφωνίας που υπέγραψε με τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι FARC επαναλαμβάνουν ότι προτίθενται πλέον να χρησιμοποιούν μόνο τις λέξεις ως όπλα για την οικοδόμηση του μέλλοντος», τόνισε ο Λοντόνιο, γνωστός και με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο.

«Προς τον λαό της Κολομβίας που ονειρεύεται την ειρήνη, (λέμε) βασιστείτε πάνω μας, η ειρήνη θα θριαμβεύσει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης