Κολομβία: Οι αντάρτες του ELN κηρύσσουν μονομερή εκεχειρία την περίοδο των γιορτών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018, 05:45
Κολομβία: Οι αντάρτες του ELN κηρύσσουν μονομερή εκεχειρία την περίοδο των γιορτών
Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που παραμένει ενεργή στην Κολομβία, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της οποίας με την κυβέρνηση έχουν ανασταλεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κηρύσσει μονομερώς εκεχειρία εν όψει των εορτών του τέλους της χρονιάς.

Ο ELN «θα εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός από την 23η Δεκεμβρίου 2018 έως την 3η Ιανουαρίου 2019 για να συμβάλλει σε μια ατμόσφαιρα ηρεμίας κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», ανέφερε η διοίκηση της οργάνωσης σε ανακοίνωσή της.

Με την ίδια ανακοίνωση, η οργάνωση επανέλαβε την πρόθεσή της να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, να αρχίσουν εκ νέου δηλαδή οι συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2017 στον Ισημερινό πριν μεταφερθούν στην Κούβα.

Οι συνομιλίες, οι οποίες ανεστάλησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μερικές ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της σκληρής δεξιάς Ιβάν Ντούκε την 7η Αυγούστου, δεν έχουν αρχίσει εξαιτίας των νέων, αυστηρότερων όρων που θέτει ο αρχηγός του κράτους, μεταξύ άλλων η οργάνωση να αφήσει ελεύθερους όλους τους αιχμάλωτους και τους ομήρους που κρατά - η Μπογκοτά υπολογίζει ότι είναι περίπου 10- και να βάλει τέλος σε όλες τις «εγκληματικές δραστηριότητες».

Η ELN, οργάνωση εμπνεόμενη από τις ιδέες του Τσε Γκεβάρα την οποία ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερείς το 1964 και πιστεύεται πως διαθέτει σήμερα περίπου 1.500 μαχητές, απορρίπτει τους όρους αυτούς, υπενθυμίζοντας ότι είχε συμφωνηθεί με την απελθούσα κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν παρά τις εχθροπραξίες στην Κολομβία.

Από το 1958 μέχρι σήμερα, οι συγκρούσεις στην Κολομβία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για την Ιστορική Μνήμη, ενώ 7 εκατομμύρια και πλέον πολίτες της χώρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και 83.000 άνθρωποι θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018, 05:45