Κολομβία: Οι Αρχές παραχώρησαν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας

 Κολομβία: Οι Αρχές παραχώρησαν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας
Η κυβέρνηση της Κολομβίας παραχώρησε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στον Χούλιο Μπόρχες, τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό από τη Βενεζουέλα τον οποίο το Καράκας κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης με τη χρήση μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος στο οποίο είχαν προσαρμοστεί εκρηκτικές ύλες τον Αύγουστο εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, η εθνική επιτροπή που είναι αρμόδια για ζητήματα ασύλου μελέτησε την αίτηση του Μπόρχες και «αφού εξέτασε τα έγγραφα» και «έλαβε υπ’ όψιν της» άλλους παράγοντες για την υπόθεσή του «θεώρησε δικαιολογημένους τους φόβους του αιτούντος ότι θα υποστεί διωγμό».

Η κυβέρνηση του Μαδούρο θεωρεί τον Μπόρχες, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, ηθικό αυτουργό και «εγκέφαλο» της επίθεσης της 4ης Αυγούστου, στην οποία τραυματίστηκαν πολλά στελέχη της Εθνοφρουράς.

Ο Μπόρχες έχει καταφύγει στην Κολομβία από τον Φεβρουάριο. Η Μπογκοτά απέρριψε το αίτημα έκδοσης του πολιτικού που υπέβαλε το Καράκας.

«Δεν πρόκειται να εκδώσουμε ένα πρόσωπο που υφίσταται πολιτικό διωγμό ώστε μια δικτατορία να μπορέσει να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματά του» είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ο δεξιός πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ο οποίος δεν κρύβει την απέχθειά του για την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018, 05:17