Κολομβία: ΜΚΟ προειδοποιεί για τη δημιουργία νέας οργάνωσης ανταρτών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 10:54
Κολομβία: ΜΚΟ προειδοποιεί για τη δημιουργία νέας οργάνωσης ανταρτών

Μια νέα οργάνωση ανταρτών, στην οποία θα ενταχθούν χιλιάδες πρώην μαχητές των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και θα διοικούν δύο πρώην κορυφαία στελέχη τους που τέθηκαν στο περιθώριο της συμφωνίας ειρήνης, ενδέχεται να «δημιουργείται» στην Κολομβία, προειδοποίησε την Τετάρτη μη κυβερνητική οργάνωση ειδικευμένη στην ένοπλη σύρραξη στη χώρα των Άνδεων.

Οι ερευνητές του Ιδρύματος για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση συγκέντρωσαν πληροφορίες στο πεδίο που κάνουν λόγο περί σχηματισμού νέου ένοπλου κινήματος, υπό τη διεύθυνση των Ιβάν Μάρκες και Χεσούς Σάντριτς, πρώην διαπραγματευτών των FARC που καταζητούνται από τις δικαστικές αρχές της Κολομβίας.

«Η πληροφόρηση που διαθέτουμε είναι ότι πολιτικοί αντιφρονούντες και ένοπλοι αντιφρονούντες οδεύουν να ενωθούν, και αυτό εγείρει την πιθανότητα και τον κίνδυνο (...) να δημιουργηθεί νέο κίνημα ανταρτών στην Κολομβία, διακριτό από τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που συνεχίζει να δρα» ανέφερε ο Λεόν Βαλένσια, διευθυντής της ΜΚΟ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ενδέχεται να οριστικοποιηθεί «τον επόμενο χρόνο».

Η οργάνωση FARC, που θεωρείτο το ισχυρότερο αντάρτικο κίνημα της αμερικανικής ηπείρου, εμφανίστηκε το 1964 και έχει πλέον μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα, με όνομα Εναλλακτική Επαναστατική Κοινή Δύναμη, μετά τον αφοπλισμό της που προβλεπόταν στη συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη το 2016.

Η συμφωνία επέτρεψε τον αφοπλισμό περίπου 7.000 ανταρτών των FARC.

Όμως εκατοντάδες γκεριγέρος τέθηκαν στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας, που είχε στόχο να τερματιστεί ο αδελφοκτόνος πόλεμος που κράταγε δεκαετίες και στον οποίο ενεπλάκησαν κάπου τριάντα οργανώσεις αριστερών ανταρτών, ακροδεξιών παραστρατιωτικών, αλλά και τα καρτέλ των ναρκωτικών, πέρα από τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας.

Οι ένοπλοι αντιφρονούντες των FARC εκτιμάται πως είναι περίπου 1.800, έχουν σχηματίσει περίπου 24 ομάδες και μπορεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο, να ενωθούν υπό την ηγεσία των Μάρκες και Σάντριτς.

Σύμφωνα με τον κολομβιανό στρατό, ο νέος σχηματισμός μετράει 2.300 μαχητές, που ασχολούνται κατ’ αυτόν κυρίως με τη διακίνηση ναρκωτικών και την εκμετάλλευση παράνομων μεταλλείων.

Ο Αριέλ Άβιλα, υποδιευθυντής του Ιδρύματος για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση, επεσήμανε πως ο Μάρκες βρίσκεται «πολύ κοντά» στους «ένοπλους αντιφρονούντες» και πρόσθεσε «φοβόμαστε πως σχηματίζεται νέα οργάνωση ανταρτών».

Ο πρώην διοικητής Μάρκες, που καταζητείται από την ειδική δικαιοδοσία για την ειρήνη (JEP), το ειδικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για να δικάζει εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο του εμφυλίου, τέθηκε στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας και αγνοείται εδώ κι έναν χρόνο, αφότου κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τη συμφωνία.

Ο Σάντριτς, που επίσης έχει τραπεί σε φυγή και σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, φέρεται να ενέχεται σε διακίνηση ναρκωτικών. Κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι συνωμότησε για να σταλεί κοκαΐνη στην αμερικανική επικράτεια μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης, κατηγορία που έχει αρνηθεί.

Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε καταγγέλλει ότι οι δύο άνδρες κρύβονται στη Βενεζουέλα, όπου, κατά πηγές στην Μπογκοτά, έχουν βρει επίσης καταφύγιο ηγετικά στελέχη του ELN, επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών η οποία συνεχίζει ακόμη την ένοπλη δράση στην Κολομβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 10:54