Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή, εκ μέρους της αστυνομίας, για το επεισόδιο αστυνομικής βίας που στάθηκε αφορμή για τις αιματηρές διαδηλώσεις στην Μπογκοτά και τη γειτονική πόλη Σοάτσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για δύο συνεχόμενες νύχτες, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του 46χρονου Χαβιέρ Ορντόνιες. Ένα βίντεο που τράβηξε ένας φίλος του θύματος δείχνει τους αστυνομικούς να τον κρατούν ακινητοποιημένο στο έδαφος και να τον χτυπούν κατ’ επανάληψη με ένα όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης (taser). Ο Ορντόνιες, που ήταν πατέρας δύο παιδιών, πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εθνική αστυνομία ζητά συγγνώμη για όποια παραβίαση του νόμου ή άγνοια των κανονισμών από μέλη της», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο υπουργός Άμυνας Κάρλος Όλμες Τρουχίγιο.

Επτά άνθρωποι ηλικίας 17-27 ετών πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στην Μπογκοτά την Τετάρτη, σύμφωνα με τον δήμο της πόλης. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν την ίδια νύχτα στη Σοάτσα.

Οι οικογένειες ορισμένων από τα θύματα στην Μπογκοτά είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι συγγενείς τους δεν μετείχαν στις διαδηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονταν, μια γυναίκα σκοτώθηκε στην Μπογκοτά. Σύμφωνα με αξιωματούχους, παρασύρθηκε από ένα κλεμμένο κρατικό όχημα.

Περισσότεροι από 200 πολίτες και 194 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε αυτά τα επεισόδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης