Τουλάχιστον 27.435 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στην Κολομβία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, αριθμός αυξημένος κατά 177% από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, εξαιτίας της αναζωπύρωσης της βίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια Αρχή.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Μαρτίου, σημειώθηκαν 65 «μαζικοί εκτοπισμοί», σχεδόν διπλάσιοι από τους 35 που καταγράφηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, ανέφερε ο οργανισμός αυτός που είναι αρμόδιος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικά αίτια ήταν οι ανθρωποκτονίες, η εξαναγκαστική στρατολόγηση από μέρους ένοπλων οργανώσεων, οι απειλές, οι τοποθετήσεις εκρηκτικών όπως οι νάρκες κατά προσωπικού, καθώς και οι μάχες ανάμεσα σε αντάρτες, τις δυνάμεις ασφαλείας ή/και συμμορίες οι οποίες διακινούν ναρκωτικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Κολομβία, η οποία σπαράσσεται για κάπου εξήντα χρόνια από εμφύλιο πόλεμο, εκφράζονταν ελπίδες πως θα γύριζε σελίδα όταν υπογράφτηκε η συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην πρώην οργάνωση ανταρτών FARC και την κυβέρνηση το 2016, δέκα χρόνια μετά τον αφοπλισμό και τη διάλυση, στη θεωρία τουλάχιστον, των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Όμως το τελευταίο διάστημα νέος κύκλος βίας πλήττει απομονωμένες περιοχές, ενώ έχουν αυξηθεί εκθετικά οι ομάδες που διεκδικούν τον έλεγχο άλλοτε προπυργίων των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ καταδίκασε χθες Δευτέρα «τη βία που ασκείται εναντίον κοινοτήτων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικών και κοινοτικών ηγετών, καθώς και άλλοτε μαχητών των πρώην FARC, που επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες».

Έκανε λόγο ιδίως για επτά δολοφονίες πρώην ανταρτών σε οκτώ ημέρες.

Σύμφωνα με το Comunes, το κόμμα στο οποίο μετασχηματίστηκε η οργάνωση FARC μετά τον αφοπλισμό και τη διάλυσή της, από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν δολοφονηθεί 271 πρώην αντάρτες.

Το ανεξάρτητο παρατηρητήριο Indepaz από την πλευρά του έχει ήδη καταγράψει 31 σφαγές (ταυτόχρονες δολοφονίες τουλάχιστον τριών ανθρώπων, κατά τον ορισμό του ΟΗΕ) με 116 νεκρούς από την αρχή του έτους. Κατέγραψε 91 σφαγές όλο το 2020.

Την Κυριακή πέντε άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ενόπλους σε φυτεία καφέ στην Αντιόκια (βορειοδυτικά).

Στην εξαιρετικά περίπλοκη εμφύλια σύρραξη στην Κολομβία, η οποία διαρκεί σχεδόν έξι δεκαετίες -από το 1958- καταμετρώνται πάνω από εννιά εκατομμύρια θύματα: 260.000 νεκροί, κυρίως άμαχοι, 70.000 και πλέον αγνοούμενοι και εκατομμύρια εκτοπισμένοι, κατά υπολογισμούς του Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης