Ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) θα επιστρέψει στον Ισημερινό, για να επιδιώξει τη σύναψη νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οργάνωση, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος την Κυριακή, 12 ημέρες αφότου τον ανακάλεσε στην Μπογκοτά εξαιτίας μιας σειράς επιθέσεων των ανταρτών.

Ο ELN και η κυβέρνηση του προέδρου Σάντος διεξάγουν επίσημα ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, όμως οι αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις αυτόν τον μήνα, σκοτώνοντας έναν στρατιωτικό και δύο αστυνομικούς, τοποθετώντας βόμβες σε πετρελαιαγωγούς και προχωρώντας στην απαγωγή ενός μηχανικού, συμβασιούχου της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, αφού εξέπνευσε η ισχύς μιας ανακωχής που διήρκεσε 101 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιδρώντας στις επιθέσεις, ο πρόεδρος Σάντος ανακάλεσε από το Κίτο τον Γουστάβο Μπελ, τον επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της κυβέρνησης, για διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Ο Μπελ «θα ταξιδέψει στο Κίτο για να εξερευνήσει την πιθανότητα μιας νέας εκεχειρίας, που θα επιτρέψει τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον ELN», ανέφερε ο Σάντος μέσω Twitter.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Κολομβία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης