Κολομβία: Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή - «Βοήθεια» ούρλιαζε ο πιλότος στον ασύρματο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, 18:23
Κολομβία: Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή - «Βοήθεια» ούρλιαζε ο πιλότος στον ασύρματο
Οι τελευταίοι δραματικοί διάλογοι μεταξύ του κυβερνήτη του τραγικού αεροσκάφους της Lamia που συνετρίβη στην Κολομβία και μετέφερε 81 ανθρώπους, και του πύργου ελέγχου, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω της μαρτυρίας πιλότου άλλου αεροσκάφους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ο τραγικός κυβερνήτης ούρλιαζε με αγωνία τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν τη συντιβή «βοήθεια, βοήθεια» και φώναζε ότι του τελειώνουν τα καύσιμα.

Ειδικότερα, ο πιλότος αεροσκάφους της εταιρείας Avianca που πετούσε κάτω από το μοιραίο αεροπλάνο ανέφερε ότι άκουγε στον ασύρματο τον τελευταίο διάλογο που είχε ο πιλότος της Lamia με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Χοσέ Μαρία Κόρντοβα, κοντά στο Μεντεγίν, όπου επρόκειτο να προγειωθεί.

Σύμφωνα με το elespectador.com, ο κυβερνήτης της Avianca είπε ότι το πλήρωμα της πτήσης της Lamia ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να της δοθεί κατά προτεραιότητα άδεια προσγείωσης, αναφέροντας ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα καύσιμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη.

«Κατεβαίνουμε, κατεβαίνουμε, έχουμε πρόβλημα με τα καύσιμα» ακούστηκε να αναφέρει ο πιλότος της μοιραίας πτήσης καθώς πραγματοποιούσε ταχεία κάθοδο.

Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας από το αεροδρόμιο Χοσέ Μαρία Κόρντοβα άλλαξε την πορεία του αεροσκάφους της Avianca.

«Οταν το αεροσκάφος άρχισε την κάθοδο, τότε δήλωσε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» είπε ο πιλότος που παρακολουθούσε τον διάλογο από τον ασύρματο. Κατέθεσε επίσης ότι είδε τα φώτα του μοιραίου αεροσκάφους να σβήνουν με το που ξεκίνησε η καθοδική του πορεία.

Εκείνη τη στιγμή, η γυναίκα ελεγκτής στον πύργο ελέγχου απάντησε στο αεροσκάφος της Lamia: «Συνεχίστε και αναφέρετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πιλότου, το μοιραίο πλήρωμα απάντησε ότι έχουν γενικό «μπλακ άουτ» στα ηλεκτρικά τους συστήματα.

Η ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας τούς είπε ότι δεν τους «βλέπει» στο ραντάρ και οι πιλότοι άρχισαν να απελπίζονται περισσότερο.

Η συγκλονιστική κατάθεση του πιλότου του άλλου αεροσκάφους καταλήγει: «Άκουγα τον πιλότο να φωνάζει "βοήθεια, βοήθεια". Το ίδιο κι εμείς που τους ακούγαμε στον ασύρματο. Ξαφνικά επικράτησε απόλυτη σιγή. Η φωνή της ελεγκτού εναέριας κυκλοφορίας "έσπασε" και εμείς επίσης βάλαμε τα κλάματα».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, 18:36