Κολωνία: Δρακόντεια μέτρα ενόψει της διαδήλωσης υπέρ του Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016, 07:00
Κολωνία: Δρακόντεια μέτρα ενόψει της διαδήλωσης υπέρ του Ερντογάν
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα βρίσκονται οι Αρχές της Κολωνίας καθώς εν όψει της σημερινής διαδήλωσης που θα πραγματοποιήσουν περί τους 30.000 υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την τουρκική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αθλητισμού, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό κατά την κινητοποίηση.

Παράλληλα οι Αρχές της πόλης ανέκριναν τη διεξαγωγή τεσσάρων μικρότερων αντιδιαδηλώσεων από αριστερές ομάδες, από τις νεολαίες των γερμανικών κομμάτων, αλλά και δύο ακροδεξιούς σχηματισμούς. Για λόγους ασφαλείας η διαδήλωση των οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι μικρότερες κινητοποιήσεις των ακροδεξιών θα γίνουν στη δεξιά πλευρά του Ρήνου, που χωρίζει την Κολωνία, ενώ εκείνες των αριστερών και των πολιτικών νεολαιών στην αριστερή πλευρά, κοντά στο κέντρο της πόλης.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια: Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας Γιούργκεν Μάτις 2.700 αστυνομικοί και τουλάχιστον οκτώ τηλεβόλα νερού θα βρίσκονται επί τόπου για να διασφαλίσουν ότι οι κινητοποιήσεις θα κυλήσουν ειρηνικά.

Δεν είναι ωστόσο λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για βίαια επεισόδια και συγκρούσεις, όχι μόνο μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και μεταξύ Γερμανών ακροδεξιών και αριστερών. 

Την ίδια στιγμή εκκλήσεις για ειρηνικές κινητοποιήσεις στην Κολωνία απευθύνουν πολλοί Γερμανοί πολιτικοί. Ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την μεταφορά πολιτικών εντάσεων από την Τουρκία στη Γερμανία, ούτε τον εκφοβισμό όσων έχουν διαφορετική άποψη».

Αποφασισμένος για άμεση επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας εμφανίστηκε πάντως ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας λέγοντας ότι σε περίπτωση φαινομένων βίας η επέμβαση θα είναι «άμεση και συνεπής». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όταν συναντώνται ακροαριστεροί και ακροδεξιοί μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι δεν ανταλλάσσουν μόνο απόψεις».

Την ίδια στιγμή ο Γιούγκεν Μάτις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κινητοποίησης υπέρ του Ερντογάν αν το θεωρήσει αναγκαίο. «Ενημερώνομαι κάθε ώρα για ότι συμβαίνει στο προοίμιο της κινητοποίησης» είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας.


Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016, 07:00