Κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο να κλείσει το παλαιότερο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μιλώντας στους εργαζόμενους του Φεσενχάιμ o Nicolas Sarkozy εξήγησε πως ο τερματισμός λειτουργίας της πυρηνικής εγκατάστασης στα σύνορα με τη Γερμανία θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος». Ένθερμος υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας ξεκαθάρισε πως δεν «υφίσταται τέτοιο ζήτημα».

O François Holland, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία, έχει δεσμευτεί πως θα κλείσει το εργοστάσιο εφόσον εκλεγεί. Ειδικότερα διακηρύσσει ότι θα μειώσει το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας από το 75% σήμερα στο 50%.

«Το να θέλει κάποιος να κλείσει το Φεσενχάιμ είναι σκάνδαλο διότι θυσιάζει τις δουλειές σας για πολιτικά οφέλη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Το εργοστάσιο Φεσενχάιμ βρίσκεται 4 χλμ. από τα σύνορα με τη Γερμανία στην Αλσατία, στην όχθη ενός καναλιού δίπλα στον Ρήνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γερμανοί και Γάλλοι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι οι δύο αντιδραστήρες του, ισχύος 900 μεγαβάτ, είναι σαθροί και ευάλωτοι σε πλημμύρες και σεισμούς. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε μια περιοχή μέτριας σεισμικότητας. Από την πλευρά της η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της χώρας (ASN) ενέκρινε τη λειτουργία του εργοστασίου για άλλα 10 χρόνια υπό τον όρο το δάπεδο από τσιμέντο στον αντιδραστήρα Νο1 να ενισχυθεί.

Και τα 58 πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας πέρασαν τους ελέγχους αντοχής που έγιναν μετά την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Fukushima Daiichi τον Μάρτιο του 2011 στην Ιαπωνία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης