Κολοσσιαίο πλωτό αντι-βαλλιστικό ραντάρ πλέει προς Κορέα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, 08:22
Κολοσσιαίο πλωτό αντι-βαλλιστικό ραντάρ πλέει προς Κορέα
Ένα κολοσσιαίων διαστάσεων πλωτό αντιβαλλιστικό ραντάρ SBX-1 αναχώρησε από τη ναυτική βάση του Perl-Harbor, στις 23 Μαρτίου με προορισμό την περιοχή της κορεατικής χερσονήσου και αποστολή να εντοπίσει την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου που προβλέπεται να γίνει στο μεσοδιάστημα μεταξύ 12 και 16 Απριλίου. Η εμφάνισή του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς το σύστημα θεωρείται υπέρ-άκρως απόρρητο...

Το τεράστιο από άποψη διαστάσεων αυτό ραντάρ –μόνο το εμβαδόν της κεραίας ανέρχεται σε 384 τμ- φιλοξενείται επάνω σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου CS-50 νορβηγικής σχεδίασης και ρωσικής κατασκευής και είναι αυτοπροωθούμενη. Μέχρι και τον Αύγουστο του 2011 η πλατφόρμα και το ραντάρ βρίσκονταν ανοικτά της Αλάσκα κοντά στη νήσο Adak για να μετακινηθεί στη συνέχεια νότια στον Ειρηνικό Ωκεανό και πιο συγκεκριμένα στη ναυτική βάση του Pearl Harbor στη Χαβάη.

Η κεραία η οποία ανήκει στην τεχνολογία των ραντάρ ηλεκτρονικής διάταξης φάσης με τουλάχιστον 22.000 στοιχεία εκπομπής/λήψης και έχει βάρος σχεδόν 1800 τόνων και για τη λειτουργία της η κεραία καταναλώνει πάνω από 1 MW ενέργειας. Για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ισχύος το συγκρότημα έχει 6 γεννήτριες των 3,6 MW οι οποίες παίρνουν ισχύ με τη σειρά τους από 12 κινητήρες ντίζελ τύπου Caterpillar.

Το SBX-1 θεωρείται τόσο ισχυρό ώστε να μπορεί να παρακολουθεί το Η/Μ ίχνος που δημιουργεί μια μπάλα του μπέιζμπολ σε απόσταση 4700 χλμ.! Η τεχνολογία που ενσωματώνει το σύστημα προέρχεται από το AEGIS και συνιστά μέρος του προγράμματος βαλλιστικής προστασίας των ΗΠΑ BMDS (Ballistic Missile Defense System).

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο εξακολουθεί και παραμένει υψηλή. Τόσο Ιαπωνία όσο και Νότια Κορέα έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι πρόκειται να καταρρίψουν τον βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο εάν αυτός εκτοξευτεί. Και σε αυτή την περίπτωση το αμερικανικό ραντάρ πρόκειται να λάβει κεντρικό ρόλο στον εντοπισμό της τροχιάς του βαλλιστικού πυραύλου της Β. Κορέας και στην αναχαίτισή του από βλήματα του συστήματος AEGIS ή Patriot.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: defencenet.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012, 08:48