Εισβολή Ταλιμπάν σε σχολείο: 84 παιδιά νεκρά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014, 09:49


Μπροστά στα άψυχα σώματα μικρών παιδιών βρέθηκαν δυνάμεις ασφαλείας στο Πακιστάν, οι οποίες προσπαθούν να θέσουν τέλος στην ομηρία σε σχολείο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ένοπλοι Ταλιμπάν έκαναν έφοδο σε σχολική μονάδα στην Πεσαβάρ όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών και άνοιξαν πυρ κατά μαθητών και εκπαιδευτικώνΈνοπλοι Ταλιμπάν εισέβαλαν το πρωί της Τρίτης στο «Army Public School», σχολική μονάδα στην Πεσαβάρ όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών, και άρχισαν να εκτελούν μαθητές και δασκάλους. Σύμφωνα με το RT και το Reuters, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 132, εκ των οποίων τα 84 είναι παιδιά. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 122 άτομα έχουν τραυματιστεί. Εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν δυνάμεις του στρατού να έχουν περικυκλώσει το κτήριο, ενώ ασθενοφόρα δεν σταματούν να παραλαμβάνουν τραυματίες.

Αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον έξι ένοπλοι έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Βρισκόμασταν έξω από το σχολείο, όταν ξαφνικά άρχισε η ρίψη πυρών, με χάος να επικρατεί παντού, ενώ ακούγονταν οι κραυγές των παιδιών και δασκάλων» δήλωσε ο Τζαμσέντ Χαν, οδηγός σχολικού λεωφορείου. Το νοσοκομείο «Lady Reading» στην Πεσαβάρ ανακοίνωσε ότι στις εγκαταστάσεις του έχουν μεταφερθεί οι σοροί πέντε σπουδαστών και ότι δίνει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, ανάμεσά τους δύο άνδρες εκπαιδευτικοί.

«Πολλοί τραυματίες είναι στο χειρουργείο, είναι σε κρίσιμη κατάσταση, υποβάλλονται σε θεραπεία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ετζάζ Χαν.Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη

Τουλάχιστον έξι είναι οι δράστες της επίθεσης, οι οποίοι φορώντας στρατιωτική στολή εισέβαλαν στο σχολείο και άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε πηγή από τη σχολική μονάδα. Την ευθύνη για το μακελειό ανέλαβε αμέσως οργάνωση των Ταλιμπάν που δρα στο Πακιστάν.

«Οι βομβιστές αυτοκτονίας της οργάνωσής μας εισέβαλαν στο σχολείο και έχουν οδηγίες να μη βλάψουν τα παιδιά. Στόχος είναι το προσωπικό του στρατού» δήλωσε ο Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την κυβέρνηση του Πακιστάν για τη στήριξη που προσφέρει στις ΗΠΑ, στρατεύματα των οποίων παραμένουν στο γειτονικό Αφγανιστάν. Παράλληλα, θεωρούν υπεύθυνο το Ισλαμαμπάντ για τις επιδρομές που πραγματοποιούν σε εβδομαδιαία βάση μη επανδρωμένα αμερικανικά πολεμικά σκάφη (UAV) στις λεγόμενες «περιοχές των φυλών», τις οποίες χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν ως ορμητήριο. Στην ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο σχολείο ο εκπρόσωπος της οργάνωσης πρόσθεσε πως «στοχεύσαμε τους στρατιωτικούς, διότι ο κυβερνητικός στρατός σκοτώνει τα παιδιά μας».

N. Σαρίφ: Εθνική τραγωδία

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ χαρακτήρισε το αιματηρό περιστατικό ως «εθνική τραγωδία».

«Δεν μπορώ να μείνω στο Ισλαμαμπάντ. Αυτή είναι μια εθνική τραγωδία που εξαπέλυσαν βάρβαροι. Αυτά ήταν τα παιδιά μου. Είναι απώλεια για μένα, για τη χώρα. Αναχωρώ τώρα για την Πεσαβάρ και θα εποπτεύσω ο ίδιος την επιχείρηση, που είναι σε εξέλιξη» δήλωσε.
Δείτε φωτογραφίες από το μακελειό στο σχολείο...
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014, 14:20