Κομισιόν: Ανακοινώνεται ο μηχανισμός για τις άδειες εξαγωγών εμβολίων εκτός Ευρώπης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 15:46
Κομισιόν: Ανακοινώνεται ο μηχανισμός για τις άδειες εξαγωγών εμβολίων εκτός Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει αύριο τις λεπτομέρειες μηχανισμού που θα απαιτεί ειδοποίηση και άδεια για τις εξαγωγές εμβoλίων κατά του Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις μειώσεις των ποσοτήτων των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις 27 χώρες μέλη.

Η Κομισιόν, η οποία συντόνισε τη συλλογική διαδικασία παραγγελιών εμβολίων, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προτείνει την επιβολή διαδικασίας καταγραφής των εξαγωγών εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Σήμερα η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η πρότασή της αφορά τη διαφάνεια και την παροχή εξουσιοδότησης. «Η απόφαση για την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού θα ληφθεί αύριο» διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληροφορήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία AstraZeneca θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά 60% περίπου εξαιτίας προβλημάτων παραγωγής. Περικοπές στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια έγιναν και από την εταιρεία Pfizer.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 16:01