Κομισιόν: Δεν έχουμε καμιά δουλειά με τις αλλαγές στην εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ στην Ελλάδα!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019, 13:04
Κομισιόν: Δεν έχουμε καμιά δουλειά με τις αλλαγές στην εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ στην Ελλάδα!

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Για ακόμη μία φορά «ατύχησαν» οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που, με γραπτή τους ερώτηση από τον Ιούλιο του 2019, επιχείρησαν να αναγκάσουν την Κομισιόν να πάρει θέση στις αποφάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, για υπαγωγή των κρατικών ΜΜΕ απευθείας στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Παπαδημούλης, Κ.Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Π. Κόκκαλης, Στ. Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά) ανέφεραν στην ερώτησή τους ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις εθνικές εκλογές της 7.7.2019, ήταν να εντάξει απευθείας στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υποστήριξαν, δε, ότι οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν άμεσα την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη λειτουργία του κράτους δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την ανεξαρτησία του Τύπου και ρωτούσαν την Κομισιόν:

1. Αν υπάρχουν άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπου η εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό; Αν ναι, σε ποιες χώρες και από πότε εφαρμόζεται;

Στην απάντηση της, η αρμόδια επίτροπος κυρία Jourova διευκρινίζει ότι αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα 13 κράτη-μέλη όπου ο εν λόγω φορέας διορίζεται από τη νομοθετική εξουσία (κοινοβούλιο ή κοινοβουλευτική επιτροπή).

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της επιτρόπου:

Απάντηση της κας Jourová, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (28.10.2019)

1. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα. Όπως ορίζει το άρθρο 30 της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να «είναι νομικά διακριτές από την κυβέρνηση και λειτουργικά ανεξάρτητες από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους, καθώς και από κάθε άλλον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα».

Η διαδικασία διορισμού του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων της ρυθμιστικής αρχής επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε κράτους μέλους. Το Ε.Σ.Ρ. διορίζεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τη μελέτη του 2015 με θέμα «Υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων - επισκόπηση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας των ρυθμιστικών αρχών (AVMS-Radar)», η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα 13 κράτη μέλη όπου ο εν λόγω φορέας διορίζεται από τη νομοθετική εξουσία (κοινοβούλιο ή κοινοβουλευτική επιτροπή).

2. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών είναι αρμόδιες για την οργάνωση των πεδίων αρμοδιοτήτων των υπουργείων τους με βάση τις προτεραιότητες και τις επιλογές πολιτικής τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019, 13:40