Δυσαρέσκεια της Κομισιόν για τις τουρκικές επιδόσεις στο προσφυγικό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016, 15:18
Δυσαρέσκεια της Κομισιόν για τις τουρκικές επιδόσεις στο προσφυγικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύτηκε ένα σχέδιο δράσης με την Τουρκία προκειμένου η Άγκυρα να αναχαιτίσει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη, με αντάλλαγμα τρία δις ευρώ, εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσκειά της για τις μέχρι τώρα τουρκικές επιδόσεις.

«Είναι πολύ σαφές πως τις τελευταίες εβδομάδες οι αριθμοί (σ.σ. των μεταναστών και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη από τα τουρκικά παράλια) παρέμειναν σχετικά αυξημένοι, άρα μένει ακόμη πολλή δουλειά» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Άμστερνταμ.

«Νομίζω πως η συνεργασία μας με την Τουρκία είναι θετική. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε (με τις τουρκικές αρχές) τους τρόπους για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεών τους. Είδαμε τα πρώτα αποτελέσματα που είναι ενθαρρυντικά, όμως απέχουμε πολύ από το να είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης της Επιτροπής στην Ολλανδία για την έναρξη της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το μοναδικό κριτήριο είναι να μειώνονται οι αριθμοί. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι, στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης, να κάνουμε ό, τι χρειαστεί ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αριθμοί» πρόσθεσε ο Τίμερμανς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συναντήσει τη Δευτέρα στην Άγκυρα Τούρκους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, προκειμένου να αποτιμήσουν το σχέδιο δράσης που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία -χώρα διέλευσης που φιλοξενεί περίπου 2,2 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία.

Σε αντάλλαγμα για τις ενέργειες της Άγκυρας να μειώσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν να χρηματοδοτήσουν με τρία δισεκατομμύρια ευρώ τα σχέδια ενσωμάτωσης των προσφύγων στην Τουρκία και να βοηθήσουν ώστε να εξοπλιστεί καλύτερα η τουρκική ακτοφυλακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016, 15:27