Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Σε σημερινή του (11/5) απάντηση προς τον Βέλγο ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Tom Vandendriessche, που κατήγγειλε τις αυθαιρεσίες των κολοσσών του διαδικτύου, ο Επίτροπος Breton περιορίζεται να πει ότι η Κομισιόν «παρακολουθεί» τις εξελίξεις αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει άλλες αντιμονοπωλιακές έρευνες που ενδέχεται να βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν μπορεί επίσης να σχολιάσει εάν πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτησή του, ωστόσο, ο Βέλγος ευρωβουλευτής ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

-Παρά τα προηγούμενα πρόστιμα που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, η Google συνεχίζει να χρησιμοποιεί την κυριαρχία της στο διαδίκτυο, στρεβλώνοντας αποτελεσματικά κάθε δημοκρατική συζήτηση, για να αποκλείσει τους αντιπάλους της, κάτι που σαφώς συνιστά κατάχρηση μονοπωλιακής θέσης.

– Το ίδιο πρόβλημα προκύπτει με το Twitter, που, παρά τις αρνήσεις του και με βάση επιστημονικά στοιχεία, μπλοκάρει λογαριασμούς χρηστών και περιεχόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Το Facebook, από την πλευρά του, δεν έχει κανένα πρόβλημα για τον αποκλεισμό σελίδων και μεμονωμένων χρηστών, ενώ ασχολείται επίσης με την απαγόρευση σκιών. Με άλλα λόγια, είναι ένοχο λογοκρισίας.

– Παρόλο που ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές δεν έχει προγραμματιστεί να εγκριθεί πριν από το 2022, ο Επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό είναι ωστόσο σε θέση να υποστηρίξει την ελεύθερη αγορά και την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο.

Ρωτούσε δε, συγκεκριμένα, την Κομισιόν αν συμφωνεί ότι είναι απαραίτητο να διευρυνθεί το πεδίο της έρευνας της Google για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις για μη κερδοσκοπικούς χρήστες πλατφορμών, όπως ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα και ενώσεις, αν συμφωνεί ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλοι σημαντικοί κυρίαρχοι παίκτες, όπως το Facebook και το Twitter, και, αν αποδειχθεί ότι πράγματι χειραγωγούσαν την αγορά, θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα, όπως η επιβολή προστίμων, η εισαγωγή πρόσθετων ελέγχων και, εάν είναι απαραίτητο, ο τερματισμός των μονοπωλιακών θέσεων που έχουν.

Ακολουθεί ολόκληρη η καθόλου διαφωτιστική απάντηση του Επιτρόπου:

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11.5.2021)

Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να τηρεί το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων εκτός σύνδεσης και διαδικτυακά.

Η Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά, συμπεριλαμβανομένου του αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αντιμονοπωλιακές έρευνες που έχει ήδη καταλήξει κατά της Google. Η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει άλλες αντιμονοπωλιακές έρευνες που ενδέχεται να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Επιτροπή δεν μπορεί επίσης να σχολιάσει εάν πρέπει να διερευνηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να λάβει οποιοδήποτε μέτρο έχει στη διάθεσή της, εάν μια έρευνα καταδεικνύει παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων ή υιοθέτησης άλλων προσφυγών.

Η Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα έναν νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα ρυθμίζει ορισμένα από τα θέματα που έθεσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου. Οι προτεινόμενοι κανόνες καθορίζουν ελάχιστα πρότυπα όσον αφορά τους όρους παροχής υπηρεσιών σχετικά με την εποπτεία περιεχομένου από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter. Περιλαμβάνει επίσης υποχρεώσεις επίλυσης διαφορών για διαγραφή περιεχομένου ή αναστολή λογαριασμού.

Αναγνωρίζοντας ότι η δημοκρατία απαιτεί πιο αποφασιστικές δράσεις για τη διατήρηση ανοικτού δημοκρατικού διαλόγου, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τη Δημοκρατία ανακοίνωσε διάφορες δράσεις για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τις ξένες παρεμβάσεις, την ανάπτυξη προτύπων λογοδοσίας για διαδικτυακές πλατφόρμες σε αυτό το θέμα και την προώθηση του σεβασμού στη δημόσια συζήτηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης