Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Εμμέσως πλην σαφώς, σε χθεσινή της απάντηση προς τον Ιρλανδό ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Seán Kelly, η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδη «ομολογεί» ότι η ΕΕ πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη από την επέλαση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και μεσούσης της πανδημίας «αποφάσισε» να εξασφαλίσει επάρκεια σε αμυντικό ιατρικό εξοπλισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 12 Μαρτίου 2020, ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής είχε επισημάνει, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν ότι πολλές εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων χρησιμοποιούν έναν ενιαίο ευρωπαϊκό κόμβο διανομής για την προμήθεια προϊόντων σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και ότι από το ξέσπασμα του COVID-19, ορισμένα κράτη μέλη έχουν αναλάβει κάποιες μονομερείς δράσεις που επηρεάζουν αλυσίδες εφοδιασμού σε άλλα.

Για παράδειγμα, ανέφερε ο ευρωβουλευτής, μια απαγόρευση εξαγωγής ιατρικού προστατευτικού εξοπλισμού από ένα μόνο κράτος μέλος ή άλλα παρόμοια μονομερή μέτρα, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις διασυνδεδεμένες αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ, δεδομένης της χρήσης ενιαίων ευρωπαϊκών κόμβων διανομής.

Στην απάντησή της η Κύπρια Επίτροπος, πέρα από τα «θεωρητικά» περί προτεραιοτήτων της Κομισιόν, για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας όλων των Ευρωπαίων, παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι μέχρι τις 2 Απριλίου 2020, δεν υπήρχαν στην ΕΕ τα απαραίτητα ιατρικά υλικά, για τον περιορισμό της επέκτασης του κορωνοϊού!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, εν μέσω πανδημίας ξεκίνησε η Κομισιόν τέσσερις κοινές διαδικασίες σύναψης συμβάσεων στο πλαίσιο της κοινής συμφωνίας προμηθειών για ιατρικά αντίμετρα: δύο για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, ένα για εξαεριστήρες και ένα για εργαστηριακό εξοπλισμό και αποφάσισε να δημιουργήσει το πρώτο απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού διάσωσης της EE!

Πιο συγκεκριμένα δε σημειώνει ότι, μεταξύ 2 Απριλίου και 12 Μαΐου 2020, υπογράφηκαν 11 συμβάσεις για προσωπική προστασία εξοπλισμός (γυαλιά, ασπίδες προσώπου, μάσκες FFP2 και FFP3, χειρουργικές μάσκες, γάντια και φόρμες), υπογράφηκαν 13 συμβόλαια για εξαεριστήρες, καθώς και 9 συμβάσεις που κάλυπταν 29 τύπους εξοπλισμών εργαστηρίου.

Αυτές οι συμβάσεις επιτρέπουν στα κράτη μέλη να κάνουν παραγγελίες για αυτές προμήθειες, λέει η Κύπρια Επίτροπος, τώρα που η λαίλαπα του κορωνοϊού έπαψε να απειλεί ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό πληθυσμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης