Κομισιόν σε Τουρκία: Πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022, 15:50
Κομισιόν σε Τουρκία: Πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατήγγειλε την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, σχετικά με τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας ανέφερε:

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

Ο κ. Στάνο υπογράμμισε ακόμα, πως «Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Υπενθυμίζεται, ότι η Κομισιόν πριν από λίγες ημέρες είχε κρατήσει ουδέτερη στάση απέναντι στην Ελλάδα και στην Τουρκία, προκαλώντας την δυσφορία της Αθήνας. 

Ωστόσο, αποκορύφωμα της προκλητικότητας από την Άγκυρα αποτέλεσαν οι προσωπικές επιθέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το tweet που έκανε το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουνίου, στα ελληνικά.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022, 18:18