Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νικος Ρούσσης –

        Με σημερινή του απάντηση ο Επίτροπος Reynders, «άδειασε» στην κυριολεξία τον Ισπανό ευρωβουλευτή της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Miguel Urbán Crespo, που με ερώτηση του προς την Κομισιόν, στις 10 Φεβρουαρίου 2021, εξεδήλωνε την «ανησυχία» του για την τύχη του Δημήτρη Κουφοντίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επηρεασμένιος, προφανώς, από τα όσα υποστήριζε εκείνη την περίοδο, η πλευρά του Σύριζα στην Ελλάδα αλλά και η ευρωομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ισπανός ευρωβουλευτής, αράδιασε ένα σωρό ανακριβειες στην ερώτηση του, υποστηρίζοντας ότι:

-Μέλη της τρέχουσας διοίκησης είχαν ήδη δηλώσει ρητά την πρόθεσή τους να επιδεινώσουν τις συνθήκες διαβίωσής του στη φυλακή (παρά την άψογη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια 18 ετών στη φυλακή).

– Η κυβέρνηση τροποποίησε επίσης πρόσφατα τον Ποινικό Κώδικα προκειμένου να τον απομακρύνει από τη γεωργική φυλακή στην οποία είχε μεταφερθεί δύο χρόνια νωρίτερα και να του στερήσει το δικαίωμα προσωρινής φυλάκισης, την οποία είχε το δικαίωμα για πολλά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Τώρα μεταφέρθηκε σε αυστηρότερη φυλακή, όπου υφίσταται ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης. Ο κ. Κουφοντίνας απαιτεί, όπως προβλέπεται από το νόμο, να επιστρέψει στα υπόγεια κελιά της φυλακής Κορυδαλλού, όπου κρατήθηκε για 16 χρόνια και να τελειώσει ο πόλεμος εναντίον του.

Ακολουθεί ολόκληρη η σημερινή αποστομωτική απάντηση του Επιτρόπου.

Απάντηση του κ. Reynders εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23.4.2021)

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για την πρόωρη και υπό όρους απελευθέρωση

Το άρθρο 4 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (ο Χάρτης) απαγορεύει κάθε μορφή απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

Ωστόσο, ο Χάρτης ισχύει για τα κράτη μέλη μόνο όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ. Εκτός του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ, εναπόκειται στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι υποχρεώσεις τους σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα – όπως προκύπτουν από διεθνείς συμφωνίες και από την εσωτερική τους νομοθεσία -. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να σέβονται τις ισχύουσες συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα, όπως η σύσταση Rec (2003) 22 της Επιτροπής Υπουργών προς τα κράτη μέλη με την υπό όρους απελευθέρωση (απαλλαγή). Οι συνθήκες στις φυλακές παρακολουθούνται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT), όπως συστάθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης