Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Χρειάσθηκε να «ανακριθεί», από την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, η Sandra Gallina, κύρια διαπραγματευτής της ΕΕ για τις συμβάσεις εμβολίων COVID-19,για ν’ αποκαλυφθεί ότι, οι μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων αναμένονται στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2021!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην σχετική συζήτηση που έγινε σήμερα, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια, όσον αφορά τις συμβάσεις εμβολίων, καθώς και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Χαιρέτισαν την απόφαση της Κομισιόν, για κοινή χρήση διαθέσιμων πληροφοριών και αναγνωρισαν επίσης ότι, ορισμένες ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν καλύτερα από τα κράτη μέλη και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πολλές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν, αφορούσαν πιθανές πρόσθετες εθνικές ή διμερείς συμβάσεις αλλά η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι δεν γνωρίζει τέτοιες υποτιθέμενες συμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω της κοινής συμφωνίας προμηθειών, η ΕΕ έχει προτεραιότητα στη χορήγηση εμβολίων, τα οποία στη συνέχεια θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη σε αναλογική βάση.

Μετά από αιτήματα των ευρωβουλευτών, η Επιτροπή παρείχε πληροφορίες σχετικά με ορισμένα άλλα ειδικά ζητήματα:

– Μια αίθουσα ανάγνωσης είναι ανοιχτή για ευρωβουλευτές που επιθυμούν να αναθεωρήσουν τις συμβάσεις εμβολίων

– Ενα συμβόλαιο είναι διαθέσιμο επί του παρόντος (CureVac), με άλλα να κυκλοφορούν εν αναμονή της συμφωνίας φαρμακευτικών εταιρειών

– Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε την αίτηση για το εμβόλιο AstraZeneca σήμερα και η υπό όρους άδεια κυκλοφορίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου ·

– Οι μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων αναμένονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2021, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί στις υφιστάμενες συμβάσεις

-Από την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχει μια ειδική πλατφόρμα, όπου τα κράτη μέλη θα μπορούν να αναφέρουν, δύο φορές την εβδομάδα, τον αριθμό των εμβολίων που ελήφθησαν και χρησιμοποιήθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης