Κονγκό: Εκατοντάδες νεκροί από την επιδημία ιλαράς

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015, 06:09
Κονγκό: Εκατοντάδες νεκροί από την επιδημία ιλαράς
Η επιδημία ιλαράς στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό έχει στοιχίσει τη ζωή 428 ανθρώπων και έχει μολύνει περίπου 30.000 από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότεροι από 100 θάνατοι και 10.000 νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί από τα μέσα του Αυγούστου, όταν ο ΟΗΕ είχε δεσμευθεί να δαπανήσει 2,4 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην περιοχή που άλλοτε ήταν γνωστή ως επαρχία Κατάνγκα και πρόσφατα διαιρέθηκε σε τέσσερις επαρχίες.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει πως το ποσό αυτό δεν επαρκεί, ενώ το κακό οδικό δίκτυο και οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας στην περιοχή δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες εμβολιασμού.

«Είχαμε περιορίσει την ασθένεια εν μέρει βραχυπρόθεσμα», σημείωσε ο Ιβόν Εντούμου, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Αλλά μας θλίβει που βλέπουμε ακόμη την ασθένεια να εξαπλώνεται».

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να έχει θανατηφόρες επιπλοκές όπως διάρροια, αφυδάτωση, μόλυνση του αναπνευστικού και εγκεφαλίτιδα.

Το ποσοστό θνησιμότητάς της μπορεί να φθάσει ακόμη και το 20% σε φτωχές χώρες, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», παρότι ο εμβολιασμός ενός παιδιού στοιχίζει μόλις 1 δολάριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η πρόοδος στις προσπάθειες εξάλειψης της ιλαράς επιβραδύνθηκε σε διεθνές επίπεδο, λόγω των ανεπαρκών εκστρατειών εμβολιασμού.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015, 06:12