Ξεκίνησε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη το συνέδριο «Εθνικής Σωτηρίας» στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 300 Σύροι αντιφρονούντες με στόχο να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όμως το αντίστοιχο συνέδριο που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σήμερα στη Δαμασκό αναβλήθηκε εξαιτίας των χθεσινών αιματηρών επεισοδίων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας «επιτέθηκαν την Παρασκευή και σκότωσαν 19 ανθρώπους, εκατοντάδες άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, άλλοι συνελήφθησαν και δεν θα επέτρεπαν σε κανέναν να διοργανώσει ένα συνέδριο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χάιταμ αλ Μάλεχ, μία από τις ηγετικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πεισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στη Συρία εναντίον του καθεστώτος, ενώ 28 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με ακτιβιστές. Στο συνέδριο της Κωνσταντινούπολης παίρνουν μέρος 350 άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν από διαφορετικές χώρες. Η αίθουσα όπου διεξάγεται το συνέδριο είναι στολισμένη με συριακές σημαίες, ενώ πριν την έναρξη του συνεδρίου οι παρευρισκόμενοι προσευχήθηκαν και έψαλαν τον εθνικό ύμνο της Συρίας, σύμφωνα με αντοποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι συμμετέχοντες αναμένεται να συμφωνήσουν σε έναν “οδικό χάρτη” και να δημιουργήσουν έναν σώμα μόνιμου συντονισμού της αντιπολίτευσης. «Έχουμε ένα σχέδιο που εκφράζει τις απόψεις μας για το μέλλον, για τις αλλαγές στη Συρία, για ένα καθεστώς ελεύθερο και δημοκρατικό, θα δούμε αν κάποιος έχει αντιρρήσεις και θα κάνουμε λογικές διορθώσεις», δήλωσε ο αλ Μάλεχ, ένας δικηγόρος 79 ετών υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Στη συνέχεια θα ψηφίσουμε για να δημιουργήσουμε μία ομάδα περίπου 15 ανθρώπων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να δρουν εκτός Συρίας. Θα συνδέσουμε το εσωτερικό της Συρίας με το εξωτερικό», υπογράμμισε. Σύμφωνα με μία ανακοίνωση των διοργανωτών του συνεδρίου αυτός «ο οργανισμός Εθνικής Σωτηρίας θα αποτελείται από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και νέους της επανάστασης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, μία άλλη συνάντηση αντιφρονούντων και διανοούμενων είχε πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου στη Δαμασκό. Οι συμμετέχοντες είχαν τότε ζητήσει τη συνέχιση «της ειρηνικής εξέγερσης» μέχρι να έρθει η δημοκρατία στη Συρία. Νωρίτερα στις 26 Απριλίου σύροι αντιφρονούντες είχαν συνεδριάσει στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τον Ιούνιο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είχαν συναντηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας και είχαν ζητήσει την άμεση αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης