Οι ιμάμηδες στα τουρκικά τζαμιά καλούν τον κόσμο σε 24ωρες προσευχές. Την Παρασκευή οργανώνεται τεράστια συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ του αεροδρομίου και των τειχών της Πόλης, με καθαρά ισλαμικό χαρακτήρα, ενώ οι χοτζάδες καλούν τον κόσμο σε «sela», τη διαρκή προσευχή προς τον Αλλάχ.

Το σύνθημα που κυριαρχεί στην προεκλογική Τουρκία είναι «τα Ιεροσόλυμα ανήκουν στο Ισλάμ» και η κατάρα που επικρατεί συλλογικά είναι αυτή κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Ο Ερντογάν ανακάλυψε το προεκλογικό φάρμακο που έψαχνε και την ευκαιρία του την έδωσε η άγρια καταστολή των παλαιστινιακών κινητοποιήσεων από τον ισραηλινό στρατό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία επανασχεδιάζεται πλέον με βάση τα γεγονότα στη Γάζα και τα Κατεχόμενα της Παλαιστίνης, και όχι πια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Οι πολίτες ζουν σε έναν ξέφρενο ισλαμικό ρυθμό και κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Στα πλαίσια αυτά ο Ερντογάν μπορεί να υποκλίνεται μπροστά στη Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και να πίνει τσάι μαζί της, αλλά από την άλλη επιστρέφει στις ρίζες του οθωμανισμού και του παραδοσιακού Ισλάμ, ξέροντας πώς αυτή η συνθηματολογία έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.

Ερντογάν-Νετανιάχου αλληλοκατηγορούνται και αποσύρουν τους πρεσβευτές τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», διεμήνυσε ο Ερντογάν στον ΝετανιάχουΟ πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι έχει «παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του». «Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ που κατέλαβε εδάφη ενός ανυπεράσπιστου λαού εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια τους και δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματά του κάνοντας επίθεση στην Τουρκία», έγραψε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θέλεις ένα μάθημα ανθρωπιάς; Διάβασε τις Δέκα Εντολές», συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Άγκυρα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ να φύγει προσωρινά από τη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στη Γάζα. Ο πρεσβευτής Εϊτάν Ναέ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και του ζητήθηκε «να επιστρέψει στη χώρα του για κάποιο διάστημα», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της τουρκικής διπλωματίας. Την Δευτέρα η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.

​«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές», απάντησε ο ΝετανιάχουΟ Νετανιάχου του απάντησε δηλώνοντας ότι δεν δέχεται «μαθήματα ηθικής» από τον Τούρκο πρόεδρο που είναι «μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατανοεί τέλεια την τρομοκρατία και τις σφαγές»…

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Επίσης, το Ισραήλ απέλασε σήμερα τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ο πρόξενος κλήθηκε και του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία “για διαβουλεύσεις, για κάποια χρονική περίοδο”…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης