Ο Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με υποψηφίους για τις υπουργικές θέσεις στη μελλοντική τσεχική κυβέρνηση, συνέστησε στον υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, Γιαν Λιπάβσκι (Πειρατές, Πράσινοι/EFA), να αποσυρθεί, αναφέρει το Frekvence 1.

Μετά τη συνάντηση με τον Ζέμαν τη Δευτέρα, ο Λιπάβσκι είπε ότι «υπάρχει συμφωνία ότι δεν θα σχολιάσουμε προσωπικές υποθέσεις της μελλοντικής κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η EURACTIV Τσεχίας, οι απόψεις του Λιπάβσκι είναι συχνά διαφορετικές από αυτές του Ζέμαν.

Ενώ ο Τσέχος πρόεδρος προωθεί σταθερά τα οικονομικά οφέλη της συνεργασίας με τη Ρωσία ή την Κίνα, ο Λιπάβσκι, πρώην αντιπρόεδρος των επιτροπών εξωτερικών και άμυνας του κοινοβουλίου, είναι πιο επιφυλακτικός.

Για παράδειγμα, ο Λιπάβσκι αντιτάχθηκε στη ρωσική και κινεζική ανάμειξη στην κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών στην Τσεχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος. Ωστόσο, η Κίνα δεν μπορεί πλέον να θεωρείται σημαντικός εταίρος όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα Deník N.

«Συγκεκριμένες δραστηριότητες που αναλαμβάνονται από τη Ρωσία ή την Κίνα στο τσεχικό έδαφος θα μπορούσαν να οριστούν ως εχθρικές ή ως απειλές. Για παράδειγμα, η υπόθεση Vrbětice (έκρηξη απόθεσης πυρομαχικών που προκλήθηκε από Ρώσους πράκτορες το 2014), οι κινεζικές δραστηριότητες στην τσεχική ακαδημαϊκή σφαίρα ή η δημιουργία δικτύων με επιρροή που εργάζονται για αυτές τις δυνάμεις στην επικράτειά μας», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η EURACTIV Τσεχίας ενημερώθηκε επίσης ότι οι δεσμοί της χώρας με το Ισραήλ θα μπορούσαν να είναι ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα. Ο Ζέμαν θέλει να μεταφέρει την πρεσβεία της Τσεχίας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ ο Λίπαβσκι είναι διστακτικός.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι «Τσέχοι Πειρατές» έχουν συχνά κατηγορηθεί ότι έχουν μια χλιαρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, ο Λίπαβσκι προσπάθησε να βελτιώσει αυτή την εικόνα πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους του εβραϊκού κράτους τις τελευταίες ημέρες.

«Αντιλαμβάνομαι το Ισραήλ ως σημαντικό εταίρο για την Τσεχική Δημοκρατία. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Λίπαβσκι μετά τη συνάντηση με τον Ζέμαν.

«Μιλήσαμε για τη μεταφορά της πρεσβείας. Του είπα τη θέση μου ότι ένα τέτοιο θέμα πρέπει να εξεταστεί σωστά, δεν μπορεί να γίνει βιαστικά καθώς θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας ειρηνικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης