Κείμενο με το οποίο ορκιζόταν πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Χαλιφάτου είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, λίγο πριν τη διπλή αιματηρή επίθεση στην Κοπεγχάγη, ο φερόμενος ως δράστης που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά την Κυριακή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το CNN, στην προσωπική του σελίδα του στο Facebook είχε ανεβάσει κείμενο με το οποίο δήλωνε την πλήρη υποταγή του στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί «στα καλά και στα άσχημα πράγματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο φερόμενος ως δράστης -ένας 22χρονος, γεννημένος στη Δανία- ήταν γνωστός στις Αρχές για δραστηριότητες που σχετίζονται με συμμορίες, καθώς και για κατοχή όπλων.

Αν και η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του άνδρα, μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Ομάρ ελ-Χουσέιν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο νεαρός είχε αποφυλακιστεί δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις.

Ο δράστης που έπεσε νεκρός περιγράφεται ως άτομο με «βίαιο παρελθόν» και εικάζεται ότι ήθελε να μιμηθεί τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο δράστης των επιθέσεων «εμπνεύστηκε» από την ιδεολογία τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Οι αρχές της χώρας έχουν ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος δύο ακόμα ατόμων σχετικά με τις δύο φονικές επιθέσεις στην Κοπεγχάγη.

Σημειώνεται ότι σήμερα σήμανε συναγερμός στην πρωτεύουσα της Δανίας, καθώς εντοπίστηκε ύποπτο δέμα έξω από την καφετέρια, όπου είχε σημειωθεί η πρώτη αιματηρή επίθεση. Αστυνομικές δυνάμεις με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ομάδα πυροτεχνουργών έφτασαν στο σημείο και μετά από έρευνες ανακοίνωσαν ότι δεν βρέθηκαν εκρηκτικά μέσα στο πακέτο.

Η πρώτη επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί.

Νεκρός από τα πυρά του ενόπλου έπεσε ο Δανός ντοκιμαντερίστας, Φιν Νέργκααρντ.

Η εκδήλωση που μπήκε στο στόχαστρο γινόταν το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο Krudttonden στο Έστερμπρο, βόρεια του κέντρου της πόλης, και είχε θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης».

Θεωρείται πιθανό πως στόχος ήταν ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, που ήταν παρών στην εκδήλωση και ήταν «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του 2007 με τα σκίτσα του Μωάμεθ στην Jyllands Posten. Ο Βιλκς έκτοτε, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του, ζει υπό αστυνομική προστασία.

Λίγο αργότερα έπεσαν πυροβολισμοί και σε συναγωγή στην Κοπεγχάγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Εβραίος και να τραυματιστούν άλλοι δύο αστυνομικοί.

Συλληπητήρια Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη διπλή επίθεση.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη Δανία και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής με θέμα την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης