Συνολικά τρεις εκπρόσωποι του φοιτητικού κινήματος που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις για περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στο Πεκίνο, καθώς λίγο προτού επιβιβαστούν στο αεροσκάφος, τούς ανακοινώθηκε ότι οι σχετικές ταξιδιωτικές άδειες είχαν λήξει.

Δεκάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο προκειμένου να αποχαιρετήσουν τους τρεις φοιτητές. Όλοι τους κρατούσαν τις κίτρινες ομπρέλες, οι οποίες έγιναν σύμβολο των διαδηλώσεων των περασμένων εβδομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος των φοιτητών ήταν να συνομιλήσουν απευθείας με την κινεζική ηγεσία, καθώς -όπως υποστηρίζουν- ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στο Πεκίνο.

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία καθόρισε πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο, ελάχιστοι είχαν την ελπίδα ότι οι φοιτητές θα κατάφερναν να φτάσουν στην κινεζική πρωτεύουσα και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Μάλιστα, το κύριο άρθρο της εφημερίδας Global Times, χαρακτηρίζει τους φοιτητές «αφελείς», καταλήγοντας ότι το κίνημά τους «Occupy Central» απέτυχε.

Διαβάστε επίσης: Νέες συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014, 10:05

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης