Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι οι ηγέτες της Ομάδα των Οκτώ (G8) συμφώνησαν πως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη είναι κορυφαίες προτεραιότητες για την παγκόσμια οικονομία, ενώ σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση αποτελεί σοβαρή απειλή.

 «Όπως συμφώνησαν όλοι οι ηγέτες εδώ, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας», είπε ο Ομπάμα κατά την ολοκλήρωση της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G8 που φιλοξένησε στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ. Επισήμανε ότι πολλές χώρες έκαναν προσπάθειες να εμποδίσουν την «ελεύθερη πτώση» της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η Ευρώπη είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατεύθυνση που πήρε ο διάλογος πρόσφατα… μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση», συνέχισε ο Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την κρίση χρέους στην ΕΕ επικίνδυνη για την διεθνή οικονομία και επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. «Μια σταθερή, αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία είναι προς το συμφέρον όλων, περιλαμβανομένης της Αμερικής. Για να το θέσω απλά, αν μια εταιρία αναγκάζεται να κάνει περικοπές στο Παρίσι και στην Μαδρίτη, αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη δουλειά για τις βιομηχανίες στο Πίτσμπεργκ ή στο Μιλγουόκι».

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και του Καναδά αναγνώρισαν τις οδυνηρές θυσίες που κάνουν οι πολίτες στην Ελλάδα λόγω των οικονομικών πιέσεων που υφίσταται η χώρα.

Αναγνωρίζοντας πως ακόμη απομένει «πολλή δουλειά να γίνει», ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ έχει τις δυνατότητες που απαιτούνται για να ξεπεράσει «τις προκλήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης