«Λάδι στην φωτιά» ρίχνουν οι ΗΠΑ με τα στρατιωτικά γυμνάσια που ξεκινούν την Δευτέρα, προειδοποιεί η Βόρεια Κορέα, μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμές δύο βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων τον Ιούλιο, που φαίνεται να βάζουν στο βεληνεκές τους ένα σημαντικό τμήμα της αμερικανικής ηπείρου. Απαντώντας, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον του Βορρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Β. Κορέα ανταπάντησε ότι θα εξαπολύσει ομοβροντία πυραύλων κοντά στο νησί Γκουάμ, που αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ, στον Ειρηνικό. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιουν-ουν ανέβαλε προς το παρόν το σχέδιο αυτό, αλλά προειδοποίησε πως η εκτέλεσή του θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Ουάσινγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε πως η στρατιωτική άσκηση UFG, που διεξάγεται από κοινού με την Νότια Κορέα από το 1976 και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε προσομοιώσεις μέσω υπολογιστών, θα προχωρήσει όπως έχει προβλεφθεί.

Αρνήθηκε να πει αν θα ελαφρυνθεί στην προσπάθεια να χαμηλώσουν οι εντάσεις. Όμως το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχουν 17.500 στρατιώτες έναντι 25.000 στρατιωτών που είχαν συμμετάσχει στα γυμνάσια του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, οι δύο σύμμαχοι εξετάζουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν το αρχικό τους σχέδιο για την ανάπτυξη αεροπλανοφόρων κοντά στη χερσόνησο στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών.

Παράλληλα ο στρατηγός Τζεόνγκ Κιεόνγκ-Ντου, επικεφαλής του κοινού επιτελείου στρατού, εκτίμησε πως η κατάσταση σήμερα είναι «είναι πιο σοβαρή από ποτέ». Προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ ότι, σε περίπτωση επίθεσης, κινδυνεύει να υποστεί αντίποινα χωρίς έλεος.

«Σε περίπτωση πρόκλησης του εχθρού, ο στρατός μας θα λάβει ισχυρά και αποφασιστικά αντίποινα που θα τον κάνουν να μετανιώσει πικρά», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης