Η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία, ενώ συνιστά στη συριακή ηγεσία να μην κάνει χρήση χημικών όπλων.

Η χρήση χημικών όπλων θα αποτελούσε πολιτική αυτοκτονία για τη συριακή ηγεσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, κατά το ιρακινό ή το γιουγκοσλαβικό πρότυπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτική αυτοκτονία τα χημικά όπλα

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν πιστεύω ότι η Συρία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Αν αυτό συμβεί, τότε θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία της κυβέρνησης… Κάθε φορά που φτάνουν σε μας φήμες ή σκόρπιες πληροφορίες σχετικά με το ότι οι Σύριοι κάνουν κάτι με το χημικό τους οπλοστάσιο, τις ελέγχουμε δύο και τρεις φορές, απευθυνόμαστε απευθείας στην κυβέρνηση της Συρίας και κάθε φορά λαμβάνουμε διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση».

Όταν ρωτήθηκε για το αν αναμένει εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, όπως συνέβη στο Ιράκ, ο κ. Λαβρόφ απάντησε ότι «είναι πιθανό», διευκρινίζοντας ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα εξωτερικής επέμβασης, καθώς «αυτό δεν συνέβη μόνο στην περίπτωση του Ιράκ, αλλά και σε εκείνη της Γιουγκοσλαβίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ να αποσυρθεί, διότι η χώρα του «δεν ασχολείται με τις αλλαγές καθεστώτων». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε, πάντως, ότι ο ίδιος ο Άσαντ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα παραιτηθεί.

Ετοιμότητα στα σύνορα Ιορδανίας Συρίας

Επίσημη πληροφόρηση για το μέγεθος του συριακού χημικού οπλοστασίου δεν υπάρχει, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι Σύριοι διαθέτουν ποσότητες τοξικών αερίων ζαρίν και ιπρίτ, που παραλύουν το νευρικό σύστημα και δεν αποκλείεται να έχει αναπτυχθεί το αέριο VX για στρατιωτική χρήση. Αποθέματα αυτών των ουσιών βρίσκονται στα καταφύγια και στις αποθήκες που υπάρχουν κοντά στις πόλεις Χαλέπι, Χάμα, Χομς και Λατάκια.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει παλαιότερα το Κέντρο κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής James Martin στο Μοντ του Καναδά, πρόκειται για εκατοντάδες τόνους πυρομαχικών με χημικές κεφαλές, και χημικές αεροπορικές βόμβες.

Την περασμένη Δευτέρα, η διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Focus» είχε μεταδώσει ότι επίλεκτες μονάδες του γαλλικού και του αμερικανικού στρατού εκπαιδεύονται στα σύνορα Ιορδανίας και Συρίας για πιθανή επέμβαση στη σύγκρουση στη Συρία, ώστε σε περίπτωση που πέσει το καθεστώς Άσαντ να προστατεύσουν τις αποθήκες με τα χημικά όπλα για να μην περιέλθουν στην κατοχή των ισλαμιστών. Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις Delta και Rangers, οι οποίες είναι ειδικά εκπαιδευμένες για επιχειρήσεις στην έρημο, βρίσκονται και αυτές σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, αναφέρει το «Focus».

Οι Patriot «βλέπουν» το Ιράν

Στη συνέντευξή του, ο κ. Λαβρόφ σχολίασε και την ανάπτυξη από πλευράς ΝΑΤΟ των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Όπως ανέφερε, το σύστημα αυτό προορίζεται για προστασία απέναντι στις απειλές που μπορεί να προέλθουν όχι μόνο από τη Συρία, αλλά και από το Ιράν.

«Διάβασα και άκουσα τι είπαν οι ειδικοί. Αν είχε αναπτυχθεί για να αντιμετωπιστούν βομβαρδισμοί που προέρχονται από τη Συρία, τότε θα έπρεπε να είχε εγκατασταθεί σε κάπως διαφορετική θέση. Όπως αναφέρουν, η περιοχή στην οποία θεωρείται ότι βρίσκεται αποδεικνύει ότι βασικός σκοπός του είναι η προστασία του αμερικανικού ραντάρ το οποίο αποτελεί τμήμα της αντιπυραυλικής άμυνας που δημιουργούν οι ΗΠΑ απέναντι στην “ιρανική απειλή”», είπε ο ίδιος.

Το σχέδιο Μπραχίμι

Όπως μεταδίδει το ITAR-TASS, ο Μπραχίμι επεξεργάζεται έναν οδικό χάρτη διευθέτησης της κρίσης με βάση το ανακοινωθέν της Γενεύης, το οποίο είχε εγκριθεί στις 30 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της «Ομάδας δράσης». Στον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών, το συγκεκριμένο σχέδιο ανεπίσημα ονομάζεται «Γενεύη-2».

Ωστόσο, η υλοποίησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκατάθεση του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, προκειμένου να φτάσουν σε έναν ιστορικό συμβιβασμό και να τερματιστεί η αιματοχυσία. Το ανακοινωθέν της Γενεύης προβλέπει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, αποτελούμενης από εκπροσώπους τόσο του καθεστώτος όσο και της αντιπολίτευσης, η οποία θα διενεργήσει νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Οι ταραχές που ξέσπασαν στη Συρία τον Μάρτιο του 2011 εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των ένοπλων αντικαθεστωτικών τμημάτων και των κυβερνητικών δυνάμεων. Η συριακή ηγεσία διακηρύσσει ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις που δρουν στη χώρα υποστηρίζονται από το εξωτερικό. Όπως μεταδίδει το RIA Novosti, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που προέρχονται από διάφορες πηγές, τα θύματα από τις βιαιότητες στη χώρα έχουν φτάσει τις 30.000.

Πηγή: Περιοδικό «Vzgliad»
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης