Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή. Χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για τη διαφθορά στο παλάτι, χτυπώντας κατσαρόλες από τα μπαλκόνια κατά τη διάρκεια ομιλίας του βασιλιά Φιλίππου στη Μαδρίτη.

Από την ομιλία του βασιλιά Φιλίππου της Ισπανίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποτέ πριν δεν συνέβη κάτι τέτοιο στην Ισπανία. Μόλις εμφανίστηκε ο βασιλιάς Φίλιππος κοντά στο παλάτι που διαμένει για να μιλήσει στον λαό για την κατάσταση με τον κορωνοϊό, χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να χτυπούν κατσαρόλες στα μπαλκόνια τους και στα παράθυρά τους, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά  στο παλάτι. «Κορώνα τσάο» φώναζαν και δεν εννοούσαν τον κορωνοϊό αλλά τη βασιλική κορώνα.

Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια πραγματικά ιστορική ημέρα. Στη Μαδρίτη οι άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν δεν ήταν μόνο στις φοιτητικές ή τις εργατικές συνοικίες της πόλης, αλλά και στις καλοβαλμένες και συντηρητικές περιοχές, όπως είναι οι περιοχές Αλμάγκρο, Ρίος Ρόζας και Τραφάλγκαρ. Η διοργάνωση έγινε με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Εξαφανίσου επιτέλους, Φίλιππε» φώναζε μια νεαρή γυναίκα κοντά στη στάση του μετρό Ιγκλέσιας και ένας νεαρός την επευφημούσε.

Η φθορά του χρόνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μπαλκόνια με κατσαρόλες κατά του βασιλικού θεσμού οι Ισπανοί

Οι διαμαρτυρίες έγιναν στη Βαρκελώνη, την Καταλονία, τη Γαλικία, τη χώρα των Βάσκων και τη Μαγιόρκα. Η εφημερίδα Λα Βανγκουάρντια έγραφε πως όλη η Ισπανία βγήκε στα μπαλκόνια. Το αριστερό κόμμα Ποδέμος, που κυβερνά από τον περασμένο Ιανουάριο μαζί με τους Σοσιαλιστές, έγραψε στο Twitter: «Είναι πολύ συγκινητικό να ακούει κανείς τις κατσαρόλες να χτυπούν σε όλη την Ισπανία».

Η εικόνα της ισπανικής μοναρχίας με τα χρόνια φθείρεται ολοένα και περισσότερο. Σκάνδαλα ταλανίζουν την ισπανική βασιλική οικογένεια. Για παράδειγμα, το αμφιλεγόμενο κυνήγι ελεφάντων του βασιλιά Χουάν Κάρλος στην Μποτσουάνα ή το σκάνδαλο φοροδιαφυγής του γαμπρού του, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Στα πανεπιστήμια οι φοιτητές το τελευταίο διάστημα διοργάνωναν όλο και περισσότερες διαμαρτυρίες κατά της βασιλικής οικογένειας. Τις προηγούμενες ημέρες ένα νέο οικονομικό σκάνδαλο έγινε η αφορμή να ανάψουν και πάλι τα αίματα.

Λεφτά για τον κορωνοϊό και όχι για τους βασιλιάδες

Πολύ δύσκολη πλέον η κατάσταση για τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας

Τώρα ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί ζητούν από τη βασιλική οικογένεια να ξοδέψει χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Χρήματα που απέκτησε με αμφιλεγόμενο τρόπο. Ο Χουάν Κάρλος για παράδειγμα φέρεται ότι πήρε μίζα το 2008 από τη Σαουδική Αραβία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Για τον λόγο αυτόν η δικαιοσύνη στην Ισπανία, αλλά και στην Ελβετία κάνει έρευνες εναντίον του 82χρονου βασιλιά. Περίπου 200.000 άνθρωποι στην Ισπανία υπέγραψαν μέχρι την Τετάρτη το βράδυ σχετικό αίτημα, δηλαδή να δοθούν χρήματα από τη βασιλική οικογένεια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στο στόχαστρο έκτος από τον Χουάν Κάρλος έχει μπει και ο γιος του. Το όνομά του εμπλέκεται σε μια αμφιλεγόμενη υπεράκτια εταιρεία. Κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης, όπως, για παράδειγμα, ότι ο Χουάν Κάρλος παραιτείται από την ετήσια αποζημίωσή του, που ανέρχεται σε 194.000 ευρώ τον χρόνο, δεν φαίνεται να απέφερε αποτελέσματα. Σύσσωμος ο ισπανικός Τύπος συμφωνεί ότι η κατάσταση πλέον για τη βασιλική οικογένεια έχει γίνει πολύ δύσκολη.

Πηγή: Deutsche Welle

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης