Εννέα κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ξέσπασε σε φυλακή της Λίμας όπου έγκλειστοι υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 67 άνθρωποι, τρόφιμοι, φύλακες και στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, κατά νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι περουβιανές αρχές.

«Η εξέγερση είχε αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν μεταξύ των κρατουμένων και 67 άνθρωποι να τραυματιστούν στις τάξεις των αστυνομικών, των τροφίμων και του σωφρονιστικού προσωπικού», ανέφερε η υπηρεσία φυλακών (INPE) σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς, ενώ ο αρχικός για τρεις.

Τραυματίστηκαν 60 φύλακες, πέντε αστυνομικοί και δύο έγκλειστοι, σύμφωνα με την INPE.

«Όλα τα πτώματα μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νεκροτομείο της Λίμας για τη νεκροψία-νεκροτομή», αν και η αρχική διάγνωση είναι πως όλοι οι θάνατοι οφείλονταν σε πυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέγερση στη φυλακή Μιγκέλ Κάστρο, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας του Περού, ξέσπασε προχθές Δευτέρα, μετά τον θάνατο, την προηγουμένη, δύο εγκλείστων που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Φυλακισμένοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της άρνησης της διεύθυνσης της φυλακής να αφεθούν ελεύθεροι οι πιο ευάλωτοι κρατούμενοι στο ετοιμόρροπο σωφρονιστικό κατάστημα, με πλεονάζοντα αριθμό εγκλείστων, όπου είναι αδύνατο να τους προσφερθεί σωστή φροντίδα.

Ο διευθυντής της INPE, ο Γκέρσον Μπιγιάρ, επιβεβαίωσε ότι δύο φυλακισμένοι στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα πέθαναν από επιπλοκές της COVID-19 την Κυριακή ενώ υποστήριξε πως οι κρατούμενοι ζητούσαν να απονεμηθούν χάρες λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα είχε υποσχεθεί την περασμένη εβδομάδα ότι θα απονεμηθεί χάρη σε περίπου 3.000 ευάλωτους φυλακισμένους.

«Τα προβλήματα του συστήματος υγείας των φυλακών δεν ενέσκηψαν σήμερα, όμως επιδεινώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού», αναγνώρισε ο Μπιγιάρ.

Στη φυλακή Μιγκέλ Κάστρο συνωστίζονται 5.500 κρατούμενοι, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά της είναι 1.140 θέσεις.

Άλλη φυλακή, όπου είναι έγκλειστοι 2.100 άνθρωποι ενώ θεωρητικά η χωρητικότητά της δεν υπερβαίνει τις 680 θέσεις, στην Ουανκάγιο (κεντρικό Περού), μετατράπηκε επίσης σε θέατρο εξέγερσης κρατουμένων τη Δευτέρα.

Την Τρίτη (28/4) κρατούμενοι στη φυλακή Λουριγκάντσο, όπου καταμετράται ο μεγαλύτερος αριθμός εγκλείστων από οποιαδήποτε άλλη στη χώρα, στο βόρειο τμήμα της Λίμας, οργάνωσαν διαμαρτυρία και ζήτησαν μέτρα προστασίας τους από τον κορωνοϊό. Επέστρεψαν στα κελιά τους έπειτα από μερικές ώρες.

Σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές, από τον SARS-CoV-2 έχουν μολυνθεί πάνω από 500 φυλακισμένοι, εκ των οποίων οι 15 έχουν υποκύψει στην COVID-19.

Εξάλλου, 169 φρουροί φυλακών έχει διαγνωστεί πως μολύνθηκαν και οι επτά έχουν υποκύψει.

Στη χώρα των 32 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπεράστηκε χθες το φράγμα των τριάντα χιλιάδων κρουσμάτων: ανέρχονται πλέον σε 31.190. Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 854. Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική, που διπλασιάστηκε σε μέγεθος μέσα σε εννιά ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης