Ο υπάλληλος καθαριότητας Μάνις Κουμάρ έγινε ο πρώτος πολίτης στην Ινδία που εμβολιάστηκε το Σάββατο εναντίον του COVID-19, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κήρυξε την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες εκστρατείες εμβολιασμού στον κόσμο προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Ινδία εμβολιάζει κατά προτεραιότητα νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή, και ο Μόντι με δάκρυα στα μάτια απευθύνθηκε στους υγειονομικούς μέσω βιντεοδιάσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ασθένεια χώρισε ανθρώπους από τις οικογένειές τους, κράτησε μητέρες μακριά από τα παιδιά τους, και εκείνοι που πέθαναν από την ασθένεια δεν μπόρεσαν ούτε καν να λάβουν ένα τελευταίο αντίο από τις οικογένειές τους», είπε ο Μόντι.

Σανσκριτικοί ύμνοι ακολούθησαν το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ο 70χρονος Μόντι δεν έχει πει αν θα εμβολιαστεί, αλλά έχει πει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι πρώτης γραμμής.

Ο Κουμάρ έλαβε το εμβόλιο στο All-India Institute of Medical Sciences (AIMS) του Δελχί, ένα μόνο από τα 3.006 εμβολιαστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού, εμβολιάστηκαν 300.600 άνθρωποι.

Με έναν πληθυσμό σχεδόν 1.4 δισεκ. ανθρώπων, η Ινδία είναι η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι δεν χρειάζεται να εμβολιάσει όλους προκειμένου να επιτύχει ανοσία της κοινότητας.

Η Ινδία έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδιάζει να εμβολιάσει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους με δύο δόσεις στους πρώτους έξι με οκτώ μήνες του χρόνου.

Οι πολίτες δεν θα μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca και ένα υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση εμβόλιο που ανέπτυξε η ινδική φαρμακευτική εταιρία Bharat Biotech, η αποτελεσματικότητα του οποίου δεν είναι γνωστή. Αμφότερα παρασκευάζονται εγχωρίως.

Περίπου 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 151.000 που έχουν πεθάνει, αν και το ποσοστό των μολύνσεων έχει πέσει μετά την κορύφωσή του στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι 30 εκατομμύρια υγειονομικοί και άλλοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως υπάλληλοι των υπηρεσιών καθαριότητας και ασφαλείας και θα ακολουθήσουν περίπου 270 εκατομμύρια πολίτες άνω των 50 ετών ή που εκτιμάται πως αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν λόγω άλλων ασθενειών από τις οποίες πάσχουν.

Η κυβέρνηση έχει αγοράσει ήδη 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca COVISHIELD, το οποίο παρήγαγε το Serum Institute of India, και 5,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Bharat Biotech COVAXIN.

Το COVISHIELD είναι αποτελεσματικό 72%, ενώ η Bharat Biotech λέει ότι τα αποτελέσματα τελευταίου σταδίου κλινικών δοκιμών του COVAXIN αναμένονται έως τον Μάρτιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης