Κορωνοϊός: «Μεσάζοντες» επιχείρησαν να πουλήσουν 900 εκατ. εμβόλια - φαντάσματα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021, 17:16
Κορωνοϊός: «Μεσάζοντες» επιχείρησαν να πουλήσουν 900 εκατ. εμβόλια - φαντάσματα

Προσφορές από «μεσάζοντες» για την προμήθεια 900 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, έναντι 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν λάβει οι χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κατά της Διαφθοράς της Ε.Ε.(OLAF). Η υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για απάτη.

«Η OLAF έλαβε πληροφορίες από πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προσφορές εμβολίων κατά της Covid-19 από υποτιθέμενους μεσάζοντες. Μέχρι στιγμής, όλες οι προσφορές μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων με συνολική απαιτούμενη τιμή 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια δηλώνουν ότι πωλούν μόνο και απευθείας σε κυβερνήσεις.

Η OLAF προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι απατεώνες επιδιώκουν να πωλήσουν εμβόλια σε χώρες της Ενωσης, ενώ δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για τα εμβόλια «φαντάσματα» που βρίσκονται στην αγορά. «Υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη ποσότητα...Κανείς δεν έχει ιδέα τι υπάρχει μέσα στα φιαλίδια...Στην καλύτερη περίπτωση ό,τι υπάρχει δεν είναι αποτελεσματικό, στην χειρότερη είναι πολύ σοβαρό θέμα».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις προσφερόμενες δόσεις σε κυβερνήσεις της ΕΕ αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca και παρέβαλε την κατάσταση με την αρχή της επιδημίας όταν απατεώνες είχαν εκμεταλλευθεί την έλλειψη μασκών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού. Ο δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τα εμβόλια-φαντάσματα. «Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για αυθεντικές δόσεις εμβολίων ή μιλάμε για αλατισμένο νερό σε φιαλίδια», είπε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021, 17:16