Επιστροφή στην κανονικότητα έως το καλοκαίρι του 2021 αναμένει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με την ελπίδα για σύντομη αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, «έπειτα από ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα», να ανάγεται σε εμβολιασμούς, θεραπείες και τεστ.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, ωστόσο αναμένεται ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρξει ισχυρή ανακούφιση με πιθανά εμβόλια και φάρμακα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της χρονιάς να μπορέσουμε πιθανόν να επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή», αναμένεται, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη, να είναι το κεντρικό νόημα του μηνύματος που θα απευθύνει αύριο, Παρασκευή, ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται σχετικά, αυτή η πρόγνωση της Καγκελαρίας βασίζεται σε «συνεχιζόμενες συζητήσεις με αυστριακούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, ερευνητές, φαρμακευτικές εταιρείες και πολιτικούς φορείς λήψης αποφάσεων», τους οποίους όμως δεν κατονόμασε.

Οι περισσότερες από τις διαπιστώσεις της Καγκελαρίας είναι από καιρό γνωστές, όπως για παράδειγμα, σε σχέση με την επιδημιολογική εξέλιξη, είναι εμφανές ότι και στην Αυστρία οι νέες μολύνσεις αφορούν κυρίως τους νεότερους και πως στο μεταξύ έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο ιός Sars-CoV2 έχει μεταλλαχθεί με πολλούς τρόπους, ώστε αυτό να μπορεί να οδήγησε σε νέες μολύνσεις ασθενείς που είχαν προηγουμένως επιτυχή ανάρρωση.

Για το φθινόπωρο και το χειμώνα, η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία αναμένει ότι ο υφιστάμενος κίνδυνος λοιμώξεων από Covid-19 θα επιδεινωθεί, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω της σύμπτωσης με το ετήσιο κύμα γρίπης και τη σχετική με τη θερμοκρασία μετεγκατάσταση κοινωνικών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους και για το λόγο αυτό αναμένεται προσωρινή ενίσχυση των προληπτικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Covid-19 και τη διαθεσιμότητά τους, έρευνες από την Καγκελαρία έδειξαν επίσης ότι με βάση όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός «θα πρέπει να είναι δυνατός ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021».

Κάπως απροσδόκητη, ωστόσο, είναι η εκτίμηση ότι «λόγω των τεκμηριωμένων μεταλλάξεων του ιού Covid 19» μπορεί να υποτεθεί ότι «τα αντίστοιχα εμβόλια πρέπει να χρησιμοποιούνται επανειλημμένα, σε τροποποιημένη μορφή – παρόμοια με τα γνωστά εμβόλια γρίπης». Αυτή είναι μια άποψη που δεν συμμερίζονται όλοι οι ιολόγοι, ειδικά επειδή η ταχύτητα μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού είναι, σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, πιο αργή από εκείνη των ιών της γρίπης.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα εμβολίων στην Αυστρία, η Καγκελαρία επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ολοκληρώσει συνομιλίες με πέντε παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. πρόσβαση στα εμβόλια και συγκεκριμένα πρόκειται για τις Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac, Moderna και – συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής σύμβασης – AstraZeneca.

Εξάλλου, ελπίδες φέρεται να δίνει η ανάπτυξη ταχύτερων και καλύτερων τεστ (το διαγνωστικό τεστ RT-LAMP, το οποίο αναπτύχθηκε στη Βιέννη, αναφέρεται ιδιαίτερα), καθώς και η πρόοδος στη φαρμακευτική θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων και εδώ η Καγκελαρία παραπέμπει, μεταξύ άλλων, στη χρήση υπαρχόντων αντιιικών παραγόντων όπως το Remdesivir και στη θεραπεία με πλάσμα αίματος, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ – πιθανόν κάτω από πολιτική πίεση και παρά την κριτική από την πλευρά της επιστήμης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης