Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι θα παραχθούν εκατομμύρια δόσεις εμβολίου φέτος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020, 15:47
Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι θα παραχθούν εκατομμύρια δόσεις εμβολίου φέτος

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχει ελπίδα ότι θα μπορέσουν να παραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Οργανισμού, Σούμια Σουαμινάθαν.

Ο ΠΟΥ επεξεργάζεται σχέδια για να βοηθήσει να ληφθεί η απόφαση για το ποιος θα πρέπει να λάβει τις πρώτες δόσεις μόλις εγκριθεί το εμβόλιο, ανέφερε η ίδια, ενώ χαρακτήρισε αισιόδοξη τη φιλοδοξία για εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις φέτος. Μάλιστα περιέγραψε ως ένα «μεγάλο εάν» την ελπίδα για έως 2 δισ. δόσεις από έως τρία διαφορετικά εμβόλια τον επόμενο χρόνο.

Η προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής, όπως τους υγειονομικούς, στις ευπαθείς ομάδες λόγω ηλικίας ή άλλων νοσημάτων, και σε αυτούς που εργάζονται ή ζουν σε περιβάλλον υψηλής μεταδοτικότητας, όπως φυλακές και γηροκομεία.

«Ελπίζω, είμαι αισιόδοξη. Αλλά η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι ένα περίπλοκο εγχείρημα, συνοδεύεται από πολλή αβεβαιότητα» δήλωσε. «Το καλό είναι ότι έχουμε πολλά εμβόλια και πλατφόρμες, ούτως ώστε εάν το ένα αποτύχει, ή εάν και ένα δεύτερο αποτύχει, δεν θα πρέπει να χάσουμε την ελπίδα και να τα παρατήσουμε».

Αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμές σε ανθρώπους περίπου 10 πιθανών εμβολίων, με την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο. Κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να συνάπτουν συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για να παραγγείλουν δόσεις, ακόμα και πριν αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα κάποιου εμβολίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία γενετικής ανάλυσης που έχουν συλλεχθεί έως τώρα έδειξαν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν έχει ακόμα μεταλλαχθεί με τρόπους που θα μπορούσαν να μεταβάλουν τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020, 17:49