Κορωνοϊός: Ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει εάν θα επιβληθούν νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 03:54
Κορωνοϊός: Ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει εάν θα επιβληθούν νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα αποφασίσει «σε εύθετο χρόνο» εάν η κυβέρνησή του θα επιβάλλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς και από χώρες οι οποίες πλήττονται από τον κορωνοϊό.

«Μπορεί να το κάνουμε σε εύθετο χρόνο. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο για την αντίδραση της κυβέρνησής του στην επιδημία του COVID-19.

«Η Νότια Κορέα έχει χτυπηθεί σκληρά, η Ιταλία έχει χτυπηθεί σκληρά, στην Κίνα αυτό που συνέβη είναι σαφές, αλλά οι αριθμοί (σ.σ. των νέων κρουσμάτων και των θανάτων) μοιάζουν να σταθεροποιούνται και να μειώνονται, πράγμα που είναι καλή είδηση, θα δούμε λοιπόν τι θα γίνει», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές κάνουν εξετάσεις «σε πολλούς ανθρώπους» για να εξακριβωθεί εάν έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Νωρίτερα στη συνέντευξη, ο Τραμπ υποστήριξε πως ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς από την επιδημία είναι «πολύ χαμηλός».

Ωστόσο, ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πιθανό να «αυξηθεί πάρα πολύ γρήγορα», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ που εκφράστηκε μετά τον Τραμπ, «μπορούμε να αναμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα».

Ο πρόεδρος ξαναπήρε τον λόγο για να διαβεβαιώσει πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για μια αντίδραση «πολύ μεγαλύτερης κλίμακας», αλλά και ότι η εξάπλωση του COVID-19 δεν είναι «αναπόφευκτη».

«Τα νοσοκομεία σε ορισμένες πολιτείες ελευθερώνουν κλίνες και ετοιμάζουν χώρους καραντίνας», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του έχει «παραγγείλει» μεγάλες ποσότητες προστατευτικών μέσων, όπως ιατρικές μάσκες, για «κάθε» περίπτωση. Υπάρχει περίπτωση η κατάσταση να «χειροτερέψει», αλλά τίποτα δεν είναι «αναπόφευκτο», επέμεινε ο Τραμπ, που παρουσίασε το σχέδιο αντίδρασης της κυβέρνησής του και ανακοίνωσε πως όρισε αρμόδιο για τον συντονισμό τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς, σε μια εμφανή προσπάθεια να φανεί καθησυχαστικός.

Ο Ρεπουμπλικάνος είπε επίσης νωρίτερα πως θα αξιοποιηθεί «οποιοδήποτε» κονδύλι εγκρίνει το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 03:54